.

Първи ресторант за Wagamama в България

С 25-годишна история в над 160 локации по света, международният бранд Wagamama отвори първия си ресторант в България на столичната ул. "Узунджовска", пряка на бул. "Витоша". Макар и кухнята да е вдъхновена от азиатските вкусове, произходът на заведението е британски, а основателят е японец.

wagamama

Ресторантът се фокусира върху позитивното усещане от храненето, като предлагат прясна храна, сготвена на момента и поднесена в нейния най-добър вид за консумиране. Храната се приготвя в отворена кухня, където всеки може да надникне, а философия на wagamama е "кайзен" (промяна за добро), която води към непрестанното подобрение. 

wagamama

Идеята на заведението е за отворено общуване, като интериорът на ресторанта съответства на концепцията – има модерен дизайн, с характерните за бранда маси и столове в натурални тонове, внасящи уют. Дългата бар маса е също в унисон с философията на wagamama, като идеята е гостите да общуват по между си, за да си тръгнат като приятели от заведението. Храната е в голям грамаж, като е достатъчна не само да се нахраните, но и да я споделите с приятелите си.

wagamama

Wagamama стартират в София с по-опростено меню, състоящо се от разнообразни предложения, вдъхновени от азиатската кухня. Преобладават рецепти от Япония, Тайланд и Корея, а независимо дали ще опитате ястията им в София, Лондон или Мадрид - вкусът ще бъде същият.

wagamama

Специфично за заведението е, че рецептите могат да се приготвят в зависимост вкуса на клиента, спрямо дали е вегетарианец или веган. Ресторантът разполагат със специално меню, в което са описани всички ястия, чийто съставки могат да бъдат трансформирани.

wagamama

Менюто е разделено на различни секции – предястия, рамен, гьоза, къри, тепаняки, омакасе, донбури и салати, като вкусовете им са изключително специфични, но въпреки това ги обединява концепцията на заведението. За начинаещите в азиатката кухня, заведението в изработило специален речник с някои от непознтатите японски думи за ястията.

В менюто ще откриете задължителните предястия от азиатската кухня – едамаме на пара, зеленчуци на уок тиган, както и панирани топчета с гъби и ориз, но също така ще намерите любопитни предложения като хрупкави запечени скариди в панко галета с лайм и лют чеснов сос.

За лятото едно от най-подходящите предложения е топлата чили салата с тофу и зеленчуци, като в рецептата й ще откриете червени чушки, манжту, броколи, червен лук, кашу и маруля.

wagamama

Ресторантът разполага с богато меню от ястия с ориз и нудли – емблематичните рамени, кърита и тепаняки. Предлагат шест вида рамен нудли в горещ бульон с различни топинги и гарнитури – с пиле, чили, патешко, свинско или зеленчуци. Богатият вкус на рамен се комбинира прекрасно с гьоза - питателни дъмплинги, разпространени в цяла източна Азия. Подходящо за сезона и изключително свежи са яки соба нудли с гъби и зеленчуци.

wagamama

Wagamama има и голямо разнообразие от кърита, вариращи от леки и ароматни на вкус до пикантни и много лютиви. Сред най-предпочитаните от клиентите е райсукаре с пиле – кокосово-цитросуво къри с чеснова джинджър паста, манжту, червен и пресен лук, чушки, поднесено с бял ориз съсам, чили, кориандър и лайм.

wagamama

Друго емблематично японско ястие е донбури – голяма купа ориз на пара с пилешко, телешко, скариди, или тофу и гарнитура от мариновани зеленчуци. То се поднася неразбъркано като самите клиенти могат да смесят различните съставки, за да постигнат най-добрия вкус.

wagamama

Ако искате да се поглезите, пробвайте омакасе (довери се на шеф готвача), които са специалитетите на wagamama с патешко, риба тон и агнешко. Тук можете да пробвате и уникален десерт, който е подходящ за летния сезон – мочи топчета от сладолед, обвити в ориз и заляти с топинг от малина, кокос и печен сусам.

wagamama

Едно от най-добрите и изгодни предложения в заведението за сезона е обедното меню от понеделник до петък (12-15 ч). При него може да изберете предястие и основно за 9,90 лв. като получавате и комплимент от 0,4 л газирана напитка.

wagamama

Тук можете да откриете и селекция от вина – пенливо, бяло, червено и розе, както и бири от Япония (Асахи), Тайланд (Сингха) и Китай (Лъки Буда). От безалкохолните напитки най-подходящи за сезона са прясно изцедените сокове с парченца плод, сред които се открояват супер зелен (ябълка, мента, целина и лайм), както и чисто зелен (киви, авокадо, ябълка).

wagamama
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Постни кюфтета от леща

    • Телешки аспик

    • Малки маслени пайчета с мечета

    • А чухте ли вече песента за кекса?

    • Пенерлия - по рецепта от казанлъшките баби

    • Захарно-канелен венец с масло

    Последно от Места
    • Масажиран свински джолан със зеленчуци от винарната на Катаржина Естейт

    • Ресторант „Щастливеца“ в Търново – щастливи от храната или гладни нещастници?

    • На обяд в... Часовниците