.

Баница с лапад

Готвене 30 мин. Подготовка 30 мин. Брой порции 8
Традиционно ястие за Лазарица в някои краища на България.
 
Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Върху намазаната и обилно поръсена с брашно тава за печене се подреждат леко намачкани 2 от корите, като между тях се поръсва разтопеното масло.
  • 2. За плънката: в дълбок съд се раздробява сиренето, поръсва се с шепата брашно, добавят се киселото мляко, 5 яйца, содата и нарязаният лапад.
  • 3. Разбърква се плънката и се поръсва върху корите. Отгоре се застилат отново 2 кори, между които се капва от разтопеното масло. Останалите кори и плънката се реди в същия ред, докато се изчерпат.
  • 4. Най-отгоре баницата се залива с разбитото в чаша прясно мляко яйце и за последен път се поръсва с разтопеното масло.
  • 5. Пече се във фурната на 180-200 градуса в продължение на 30 минути, докато се изпече и придобие наситения цвят на старо злато.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Шницелите на Валя Чипева

    • Хляб без глутен за 85 секунди

    • Лютеница за мързеливи жени

    • Бързи солени корнишони в... найлонов плик

    • Солена торта с картофи и сирене

    • Филийки с гуакамоле