.

Сутляш по турски

Готвене 40 мин. Подготовка 20 мин. Брой порции 8

Сутлюшът е традиционен десерт, типичен за балканската кухня, и по-точно - за сръбската, българската, македонската и турската. Наименованието на сладкиша идва от турски и означава мляко с ориз.

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Оризът се вари заедно с 1 ч.ч. вода, докато течността напълно се абсорбира. При леко разбъркване се доливат прясното мляко и захарта.
  • 2. Оставя се да вари още 10 минути, след което бавно се добавят, при бъркане, предварително разбитите нишесте, жълтъци и ½ ч.ч. вода. Бърка се, докато заври, след което се оставя да ври 5-10 минути.
  • 3. Добавя се ванилията и получената смес веднага се разпределя в огнеупорни купички, като към всяка се добавя по малко вода.
  • 4. Купичките се нареждат в тава и се пече на водна баня в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  • 5. Пече се до получаване на тъмнокафява коричка. След като се извади от фурната, се покрива с чинийка. Поднася се леко охладен.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Постни кюфтета от леща

    • Телешки аспик

    • Малки маслени пайчета с мечета

    • А чухте ли вече песента за кекса?

    • Пенерлия - по рецепта от казанлъшките баби

    • Захарно-канелен венец с масло