.

Печен карфиол с кедрови ядки, праз и лимон

Готвене 30 мин. Подготовка 30 мин. Брой порции 0
Рейтинг

Освен че притежава изключителни вкусови качества, карфиолът се слави и с незаменимите си лечебни свойства. Благодарение на богатото си съдържание на витамин С, както и на цял куп антиоксиданти, този зеленчук с право си е спечелил прозвището "еликсир на младостта".

Начин на приготвяне
  • 1. Загрейте фурната до 190° C. Покрийте дъното на голяма тава със зехтин, добавете ригана, морската сол и черния пипер.
  • 2. Накрая прибавете и розичките карфиол. 
  • 3. Печете 25-30 минути или докато карфиолът се покрие със златист загар. 
  • 4. Изсипете в купа и оставете настрана. 
  • 5. Междувременно сложете маслото в тиган на средно слаб огън. Добавете кората на 1 лимон. 
  • 6. Сотирайте, докато кората започне да изпуска приятен цитрусов аромат, след това добавете чесъна и праза. Разбърквайте в продължение на 5-7 минути, докато празът омекне.  
  • 7. Добавете златните стафиди, докато се затоплят. След това изсипете сместа в купата с карфиола. 
  • 8. В същия тиган добавете кедровите ядки. Печете на среден огън, като разбърквате често, около 1-2 минути или докато кедрови ядки се запекат. 
  • 9. Отстранете ги от огъня и ги изсипете в купата със смес от карфиол. 
  • 10. Изстискайте сока от един лимон и поръсете с магданоза.
  • 11. Подправете на вкус и сервирайте веднага! 
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Свинска руладина с хрупкава коричка и пълнеж от хлебни кубчета

    • Домашни картофени хлебчета

    • Десерт с бисквити и шоколадов ликьор

    • Мини пици с моцарела

    • Салата "Мъжки каприз"

    • Супер зелен омлет