.
ФилтриИзчисти

С Продукти

Без Продукти

Поводи

Виж още

Време

по-малко 2 часа

Видове хранене

Виж още

Начини на приготвяне

Виж още

Вид кухня

Виж още

Степени

Виж още

Питка със златни добродетели

Готвене 40 мин.
Подготовка 90 мин.
Брой порции 8

Рейтинг

Това великолепно произведение на българската традиционна кухня е подходящо както за трапезата на Благовещение, така и на Бъдни вечер. Тайната е в декорацията и вложената в сътворяването на ястието любов.

Още
+ Запази Запазено

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1Брашното се пресява в тава и се прави кладенче, в което се сипват солта, захарта, олиото и маята. Замесва се меко тесто, като постепенно се добавя водата. Оставя се да втаса, завито с кърпа за около 40 минути.
  • 2След това тестото се меси още 10 минути, като се добавя още малко брашно, за да не лепне. Отделят се три малки топчици, от които ще се направи декорация.
  • 3Предварително се правят хартиени шаблони на украсата за питката - например символите сърце, кръст и котва. Изрязват се от хартия, която след това се полага върху тесто, разточено с дебелина около сантиметър. С върха на остър нож се отбелязват формите, а след това се изрязват с ножица.
  • 4Голямото парче тесто се поставя в дълбока, предварително намазнена тава. Питката се намазва с белтък. Отгоре се подреждат изрязаните фигурки и се намазват с белтък, за да залепнат добре.
  • 5Питката се пече около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изважда се и се завива в памучна кърпа, докато изстине.
  • 6Фигурките от декорацията отново се намазват с белтък и върху тях се нанася златната боичка, като се използва плоска четка за рисуване.
.
Мнения [0]