.

Дип гуакамоле

Готвене 0 мин. Подготовка 10 мин. Брой порции 4

Авокадото е едно от малкото суперхрани, които може да консумирате и в сладки и в солени комбинации. Структурата на авокадото може да даде плътност на суров шоколадов мус, да сплоти съставки за сандвич или да даде обем на вкусен сос или дип, какъвто е дипът "гуакамоле".

Традиционното гуакамоле произлиза от Мексико, а корените му са в културата на ацтеките, откъдето идва и името му (ахуака-моле – в превод паста от авокадо). Ако имате възможност да опитате базово гуакамоле, ще се изненадате, че в рецептата има само авокадо и сол, но някои видове авокадо са толкова ароматни, че нямат нужда от нищо друго.

За тази рецепта използвайте добре узряло авокадо. Ако кората е зелена и твърда на допир, трябва да изчакате няколко дни за да омекне плодът. Това става най-бързо ако поставите авокадото в торба заедно с няколко ябълки.

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Авокадото се срязва през средата, костилката се отстранява и вътрешността се и издълбава.
  • 2. Месестата част се намачква с вилица и едновременно се добавя солта.
  • 3. Лукът, доматът и кориандарът се накълцват на ситно и се смесват с авокадото.
  • 4. Завършва се с лимоновият сок, разбърква се и се сервирайте в купичка за дип.
  • 5. За да наситите на този чудесен дип, може да използвате моркови, краставица или стръкове целина, а защо не и прясно изпечени сухарчета.
  • 6. При желание, може да се добавят ситно накълцана скилидка чесън и щипка смлян кимион.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Шницелите на Валя Чипева

    • Хляб без глутен за 85 секунди

    • Лютеница за мързеливи жени

    • Бързи солени корнишони в... найлонов плик

    • Солена торта с картофи и сирене

    • Филийки с гуакамоле