.

10 филма за готвене и любов, които в никакъв случай не гледайте гладни. Първа част

Мързи ви да готвите, но много обичате да гледате как другите го правят? Слава богу, киноиндустрията е забъркала, сотирала и изпекла стотици кулинарни филми за хора като вас.

Дори само след един от подбраните в списъка ни, ще ви се прииска да прекъснете мързелуването на дивана и да размятате черпаци и тенджери в кухнята. Възможно е да стигнете и по-далеч – да наденете престилката, да наточите ножове и да сготвите като за три звезди "Мишлен". Или пък може просто да се насладите на кулинарните филми и дори две яйца на очи да не изпържите.

1. Аз съм любовта (Io sono l'amore, 2009)
Ема напуска Русия, за да живее със съпруга си в Италия. Като член на могъщо индустриално семейство, тя е уважаваната майка на трима синове, но въпреки това не се чувства себе си. Един ден среща Антонио, талантливия готвач и приятелката на сина си. Той разпалва неподозирани чувствата у нея. Но нали не пчаквате, че филм, в който главната роля се изпълнява от Тилда Суинтън, е романтична розова боза?

Какво да хапвате, докато гледате: За този филм нямате нужда от храна; ще го преглътнете с вино или кампари. 

2. Да сготвиш бурята (Cook Up A Storm, 2017)
Филмът е китайски и на някой може да се стори странен, защото азиатците определено имат различна култура на хранене и поведение от европейците.
Кантонски уличен готвач и главният му съперник - френски готвач, откриват, че имат много общи интереси помежду си. Световното кулинарно състезание, на което се срещат, се превръща в бойно поле. И като на бойно поле двамата откриват, че имат общ враг, срещу когото се съюзяват. А когато Изтокът се слее със Запада, се случват най-хубавите неща.

Какво да хапвате, докато гледате: оризови спагети, много пикантни

3. Шоколад (Chocolat, 2000)
Една жена и дъщеря й откриват магазин за ръчно приготвен шоколад в малко френско селце. Какаовото изкушение обаче разтърсва твърдия морал на общността. Шоколад, любов, страсти, принципи, похот и един вятър, който духа в посоката на живота. Жулиет Бинош и Джони Деп забъркват една кулинарно-демонична наслада за сетивата. Да не забравяме и фантастичната роля на Алфред Молина (кмета), който въпреки строгите си принципи също не успява да издържи на изкушението... шоколад. Какво да хапвате, докато гледате: шоколад, разбира се, повечко.

4. Повелителят в кухнята (Burnt, 2015)
Адам Джоунс (Брадли Купър ) е готвач, самоуверен, избухлив, със слабост към алкохола, наркотиците и секса. Завръщането му има точна цел - трета звезда "Мишлен". За да извоюва желаната оценка, събира перфектния екип. А докато го прави и в тигана се цвърчи масло, успява да завърти високотемпературна любовна афера със Сиена Милър. Какво да хапвате, докато гледате: сочна свинска пържола с богат ароматен сос и пресен стрък розмарин.

5. На един черпак разстояние (The Hundred-Foot Journey, 2014)

Семейството на талантливия индийски готвач Хасан Кадам пристигат в малкото френско селце Сейнт Антонин. Различни обстоятелства ги вдъхновяват да отворят свой ресторант там. Това е началото на кулинарна война с вече установилия се там луксозен ресторант на Мадам Малори, който е буквално от другата страна на улицата – на един черпак разстояние. Съперничеството отива твърде далеч... Какво да хапвате, докато гледате: басмати ориз

Следва продължение: Част 2

Мнения и коментари
  Рецепти
  • Шоколадови куркубини

  • Орехов кекс с кафе и карамел

  • Пикантна супа със скариди

  • Такоси със скариди, царевица и авокадо

  • Фондю с бри

  • Салата с тофу, рукола и таханов сос

  Последно от Идеи
  • От "Музея на киселото мляко" в Студен извор до "Музея на сладоледа" в Сан Франциско

  • Добрият вкус на MasterChef България се завръща с петото си издание на 25 февруари

  • Атанасовден е! Защо се яде мед?