.
Снимка: iStock

18 тайни за кулинарни постижения, известни само на най-добрите готвачи в света

Всеки готвач има своя собствена тайна за това как да приготвя ястие така, че околните да цъкат с език и да се чудят къде е тайната. Тук събрахме няколко основни техники, които е добре да знаете, независимо дали сте начинаещ в кухнята или се справяте много добре там. 

 

1. Обичате люти чушки, но понякога са ви твърде пикантни? Просто премахнете семките от вътрешността, а след това изплакнете чушката с хладка вода. Така ще остане ароматът и вкусът им, но вече няма да са чак толкова непоносимо люти.

2. За да направите картофите с хрупкава, златиста коричка, леко ги поръсете с брашно, сложете им малко масло и ги запечете на фурна. 

3. Не знаете как да сготвите зеленчуците - в студена или в кипяща вода? Правилото е просто - тези, които растат под земята, се готвят в студена вода, тези, които растат над земята - в кипяща. 

4. Ако искате да разберете дали белтъците са разбити достатъчно, просто обърнете съда, в който ги разбивате. Ако се задържат - значи са достатъчно твърди. Друг, малко по-безопасен вариант, е да ги повдигнете с бъркалка или с лъжица, така че да се образуват връхчета. Ако не падат - белтъците са достатъчно добре разбити.  

5. Когато слагате цвекло в салати и ястия, запичайте го предварително във фурна, запечатано във фолио. По този начин се съхраняват повече от полезните му свойства, както и цвета и вкуса, отколкото ако го сварите.  

6. Лесно е да нарежете лук на кубчета. Срежете главата на половина и отрежете връхчето й. Направете няколко хоризонтални разреза, след това няколко вертикални. Броят на вертикалните зависи от това колко големи искате да са кубчетата. 

 

рязане
Снимка: iStock

7. Винаги подправяйте салатата, след като сте добавили сол. Зехтинът няма да позволи на солта да се разтвори напълно и рискувате да пресолите ястието си. 

8. За да не се слепва пастата, варете я в много вода. На 100 г паста се слага не по-малко от литър течност. 

9. Тайната на идеално приготвеното тесто за сладки е в... пропорциите. Теглото на брашното трябва да бъде същото като теглото на захарта. Теглото на яйцата пък трябва да е същото като теглото на маслото.

10. За да се получи пухкаво картофено пюре, добавете заедно с прясното мляко малко сода за хляб (на върха на ножа). Разбивайте пюрето в продължение на 2-3 минути в вилица. 

11. За да изстискате максималното количество сок от цитрусовите плодове, подръжте ги за 20 секунди в гореща вода.  

12. Ако се чудите дали мазнината в тигана или фритюрника се е сгорещила достатъчно, сложете дървената лъжица или шпатула в нея. Ако, около нея се появят малки балончета, може да започвате да готвите.

13. За да направите ориза вкусен и ронлив, преди да добавите водата, леко го запържете с малко олио или зехтин. 

14. Никога не слагайте масло (олио, зехтин) във водата, в която се вари паста. Ако след това добавяте сос, зехтинът ще попречи той да овкуси добре пастата.

15. Искате ли да нарежете доматите на парчета така, че целият сок да остане вътре? Нарежете го точно по вдлъбнатините - там, където преградите разделят пулпата от зърната.

16. За да не залепва тестото за пай, поръсете повърхността, върху която го точите, не с брашно, а с малко какао. Това няма да промени вкуса му, а ще остави само лек аромат.

17. За да направите кюфтетата вкусни, леко загрейте лука в растително масло и след това го смелете, заедно с месото. Така не само ще се разкрие аромата на лука, но и ще се подобри вкуса на ястието. Ще получите меки кюфтета, в които няма да има големи парчета несготвен лук.  

18. За да приготвите идеалните пържоли, трябва да ги сложите в тиган, който се е загрял толкова добре, че вече пуши.

Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

Последно от Идеи
  • Шеф Петър Михалчев: Никога не бих опитал прилеп в каквото и да е ястие

  • Японка рисува цветя с картофено пюре върху филийки

  • 3 различни начини за боядисване на яйца, които може би не знаете