.
Снимка: Ладислав Цветков

20 мезета за червеното вино на Трифон Зарезан

14 Февруари 2018

Дойде ли Трифоновден - пролетта е наблизо. Денят на лозаря има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на бог Дионисий се отбелязвали с особено голяма пищност.

Традицията повелява жените да изпекат пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. С мезе в торбите и руйно вино в бъклиците, цели фамилии поемат към лозята, за да направят резитба. След ритуала по зарязването поливат лозите и се черпят с донесеното вино. След гощавката, с венци от лозови пръчици и песни на уста, се завръщат по домовете си.

Трифон Зарезан
Снимка: БГНЕС



Там наздравиците продължават. А всяко "Наздраве!" изисква и своето мезе. Ето какво да е то, ако по традиция днес пълните чашите си с червено вино. 

Пилешки пастет върху препечена филийка

Пилешкият пастет на Жак ПепенТози копринено гладък пастет е евтин и се прави лесно. За повече вкус пилешките дробчета може предварително да се накиснат във вода с ароматни подправки. Готовият пастет може да се покрие с тънък слой разтопено масло, посипано с билки. След това се прибира в хладилника за дълбоко охлаждане за 1 седмица. Приготвен по този начин може да издържи до 2 месеца. 
пастет
Снимка: Itsock.com

Бърза пикантна наденица

Бързо и лесно: 10-минутна наденица с доматки и люти чушлетаИ вие ли ненавиждате, когато след готвене трябва да измиете 4-5 различни съда? Това ястие е чудесно, защото се готви само в един съд. Какво облекчение, нали? Освен това става много бързо. Само след 10 минути ще имате вкусен обяд или вечеря. Бързи и лесни рецепти - кой не ги обича? Като добавка, по желание към наденичките може да сложите броколи, тиквички, лук или картофи. Това ще увеличи времето за готвене на ястието, но ще го направи още по-хранително ивкусно.  Ястието се получава с хубав сос. Затова - вземете мек хляб, за да има с какво да си топите. 

Картофки с бекон и зелен сос

Картофки, увити в бекон, с пикантен зелен сосКартофките, запечени с бекон, са едно от най-вкусните ястия, които може да си приготвите. За тях не се изискват специални кулинарни умения, защото се приготвят лесно и бързо. Зеленият сос с оцет и чесън променя добре познатия плътен вкус и им придава лека пикантност, която ще ви накара да искате още и още от тях.

Телешки аспик

Телешки аспик Въпреки че е желатинова торта, това ястие е основно, а не десерт. Може да се направи с всякакво месо и зеленчуци - колкото по-разноцветни, толкова по-красив външен вид. Руски аспик с пилешко месоИзползвайте стъклена форма или силиконова (пластмасова) кутия, от която след това лесно ще можете да извадите аспика. Може да застелете купата със сежо домакинско фолио. Така ще сте сигурни, че няма да залепне за дъното или стените. За да не нарушите целостта на аспика, потопете формата в хладка вода за няколко минути преди да я обърнете. Това ще помогне на желатина да се отпусне. Преди да сипете бульона при месото и зеленчуците е добре да го прецедите. Когато той е бистър, пластовете пълнеж се виждат по-добре и желината торта е по-красива. 

Салата "Мъжки каприз"

Салата "Мъжки каприз"Макар това ястие да е салата, то спокойно може да се предложи и като основно. Съставките му са особено хранителни. Наличието на месо, я прави предпочитана от мъжете.

Пухкави сиренки с билки

Пухкави сиренки с домати и билкиТези пухкави бутерки може да направите с любимото си сирене. В рецептата използваме гауда, която леко се разтопява при печене. Може да я замените с пармезан, чедър, ементал или кашкавал. Сиренките с билки са подходящи както за закуска, така и за брънч или лека вечеря. Добавете тази рецепта към списъка си с бързи и лесни!

Телешки пепър стек

Телешки пепър стекSauerbraten е германска печена пържола, която може да се приготви с различнo месo. Най-често се използва говеждо, но може също и агнешко, овче, свинско и дори конско. Според традиционната немска рецепта месото се маринова за няколко дни (в рецептите периодът варират от 3 до 10) в смес от вино, вода, билки и подправки, а като гарнитура се използват яйчни нудъли.За тази рецепта е най-добре е да използвате телешко бонфиле. Една от най-подходящите гарнитури е пухкаво картофено пюре или задушени в масло и мащерка гъби.   

Заешка баница по родопски

Заешка баница по родопскиТази рецепта е на Бети от "Дивата ферма" в Родопите. Специалното при нея е, че се приготвя с месо от див заек. То е малко по-кисело, в сравнение с това на питомния. Заешкото може да се замени с телешко от буркан.  

Хлебни мечета

Домашни хлебни мечетаВместо скучни крутони за супата и вредни чипсове от плик направете забавни и хрупкави хлебни мечета. Нужна ви е само формичка за сладки. Ако нямате на мечета, може да ги направите с каквато и да е друга. Единственото условие е да е малка.Хлебните фигурки може да предложите като следобедна закуска или да изпозлвате за попара и крем супи. Може да разнообразявате с вкусовете като добавите пармезан, настърган кашкавал, ситно нарязани маслини, пресен магданоз, къри, куркума, розмарин и др.
мечета

Тиквен мус

Тиквен хумус Класическият хумус се прави от нахут, тахан, зехтин, лимонов сок, чесън и сол. Но ако добавяте различни съставки, може да имате нов вкус всеки път. Едни от смелите експерименти са хумус от печено цвекло и хумус от авокадо. Тиквеният хумус е здравословно, кремообразно и вкусно ястие. на тиквата аособено много й отиват подправки като кайенски пипер, къри и индийско орехче. Рецептата е много лесна. Трябва ви само предварително изпечена тиква. След това просто пасирате съставките за 5 минути и вече имате чуден хумус. Съчетава се добре с печен сусам и листа от пресен магданоз. Ако искате да обогатите вкуса, прибавете и няколко стърготини от сирене пекорино или пармезан. Може да го поднесете с домашно приготвен хляб, тортила, чипс, крекери или бисквити. Ако го съхранявате в хладилник, хумусът може да издържи до 5 дни. 

Желирана торта

Солена желирана тортаТова е предястието, с което ще впечатлите и най-капризните гости. Но със сигурност не ви е нужен специален повод, за да си го приготвите. Тази желирана торта може да направите, като смесите различни продукти. Така че смело я пригответе, ако в хладилника има останало малко от това и малко от онова. 

Гризини с билки

Гризини с поръска от мащерка, червен пипер, макВъпреки че те са направени от хлeбno тесто, в действителност гризините не се водят хляб, а лека закуска. Тяхната основна характеристика е пикантната поръска, богата на вкусове и аромати. За бея смесете суха мащерка, червен пипер, мак, риган, розмарин, сусам, чесън и сол. Гризините са чудесна добавка към бира и крем супа. Може да ги приготвите, когато имате гости, като ги увиете в тънки ленти от прошуто или бекон.  

Зелен тарт с аспержи

Зелен тарт с аспержи в бутер тестоТова е едно от най-бързите ястия, които може да си приготвите за обяд или вечеря. Използвайте прясно, а не замразено бутер тесто. Така ще си спестите времето за размразяване, което изчаквате, преди да го разстелете, за да не се счупи по извивките. Може да се направи и със замесено тесто. В този тарт може да сложите всички зелени стръкове и зеленчуци, които ще намерите на пазара, включително такива, които не сте подозирали, че може да се ядат - зелената част на морковите, цветове от копър и т.н. В конкретния случай използваме аспержи, целина, лук и тиквички. Ако използвате пресни аспержи, леко почистете стеблата им и ги сварете в подсолена вода. Изваждат се и се охлаждат в студена вода с лед, за да запазят цвета си.  Овкусете богато с подправки. За цвят и вкус добавете червена люта чушка. 

Супер бърз домашен пастет

Пастет за 10 минутиИма и такива рецепти - опитвате ги един път и след това ги правите постоянно. Толкова лесни и вкусни се оказват! Тази рецепта е точно от тях. Може да приготвите пастета с месо, което ви е останало от друго ястие - сварено, печено или на грил. Пригответе този пастет с него - ще ви отнеме само 10 минути.      

Брускети със сушени домати

Бързи брускети със сушени домати и пармезанПонякога се чудим как брускетите са толкова вкусни! На практика те не са нищо повече от препечен хляб. Разновидност на сандвича. Въпреки, че те са едно от най-бързите и лесни предястия или гарнитури за вино, които можем да си представим, не винаги имаме време да препичаме хляба по специална методика. Поради тази причина днешните брускети са специални - със сухари. И не, разлика във вкуса няма. Просто опитайте.

Картофени спирали

картофени спирали
Снимка: iStock
Апетитни картофени спиралиКартофите са основна и вкусна храна. Но нека излезем от шаблона - стига вече пържени пръчици или картофи не фурна. Предлагаме ви нещо различно и интересно. 

Солена палачинкова торта

Солена палачинкова тортаСолената палачинкова торта е чудесно ястие, което може да сервирате, когато на гости ви дойдат приятели, когато имате останали палачинки от закуската или просто ви се иска нещо по-леко за вечеря.За пълнежа на тортата няма точни правила - може да използвате крем сирене, пастет или зеленчуков мус. Между палачинките поръсвайте с шунка, тънки резени колбас, чоризо, сварени яйца или картофи, кашкавал и каквото ви хрумне. За декорация може да изрежете фигурки от различни зеленчуци - моркови, краставици или тиквички.
палачинкова торта

Руло с пилешко месо

Най-вкусното руло с пилешкоПилешкото е любимо на много хора - най-вече на жени деца, защото е по-леко месо. Но дори и най-вкусната пилешка супа и пържола от бут могат да омръзнат на хората, които го харесват. Рулото с пилешка кайма е един по-интересен начин за приготвяне. Може да се поднесе като предястие и като основно; топло, но и студено.  За рецептата се използва козе сирене, но ако то не е по ваш вкус, може да го замените с друго твърдо сирене или кашкавал по избор.      

Пармезанова кошнички

Пармезанови кошнички с авокадо и хамон Да приготвите тези хрупкави кошнички е изключително забавно. Просто използвате, докато пармазанът е още топъл, и може да направите почти всяка форма. Стават изключително красиви и са много атрактивни ястия, когато имате гости или правите кетъринг. Те са и пълноценна храна за деца, тъй като пармезанът и авокадото осигуряват нужните полезни мазнини.Напълнете кошничките с каквото пожелаете и имате в хладилника - зеленчуци, плодове, месо, други сирена. Бонус съвети:1. Не използвайте настърган пармезан. Купете парче и го настържете. Настърганият пармезан не е достатъчно маслен и не може да оформи питка.2. Сложете по-сочните и влажни зеленчуци отгоре. Така те нямат пряк контакт с кошничката и тя не омеква.

Картофени кюфтета с гъби

Картофени кюфтета с пълнеж от кайма и гъбиМного вкусни кюфтета, които са особено високо оценени от децата. За гарнитура използвайте салата от пресни краставици и домати. 
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Бразилска пита с царевица от консерва и без брашно

    • Чипс от листа на карфиол

    • Кюфтета от фазан със сос от червени боровинки

    • Магическо японско руло с банан (ВИДЕО)

    • Пилешкият пастет на Жак Пепен

    • Пиле с ориз

    Последно от Идеи
    • Авокадото – супер храна и супер плод, с който да предложите брак

    • Принц Хари, сервиращ обяд на деца, е най-милото нещо, което ще видите днес

    • Най-лесният начин да накарате децата да ядат зеленчуци