.

3 вкусни и здравословни ястия с извара

17 Април 2018

Изварата се хранителен продукт с високото си съдържание на белтъчини, калций и витамини А, Е, Р, В2, В6, В12. Тя е чудесен избор за жени на диета, мъже, които тренират и искат да трупат мускулна маса, както и за деца, заради помощта, която им оказва при растежа и заздравяването на костите. Предлагаме ви 3 лесни за приготвяне ястия, в които главна роля играе изварата. 

Извара

Мекички с ягоди и извара

Смесете 200 г брашно, 1 с.л. сода бикарбонат и 50 г пудра захар. В друга купа разбийте 1 яйце, 50 г разтопено масло, 250 мл прясно мляко и 125 г извара. Добавете млечната смес към тази с брашното и бъркайте, докато се получи меко тесто. Прибавете 225 г ягоди, нарязани на едро, и разбъркайте. Разтопете малко краве масло в тигана. Когато се сгорещи, сложете топка от тестото в него. Пържете по около 2 минута от всяка страна. Сервирайте с мед, капки кленов сироп или конфитюр.

БухтичкиНай-лесната и бърза закуска. Може да ги приготвите и ако ви предстои път и искате да имате нещо дребно за хапване в колата. Децата ги обожават, защото са малки, меки и чести при пърженето продобиват различни форми, които те оприличават на животни и растения.
Позлатени бонбони с извара и карамелени конци

Лазаня с пилешко и извара

Накълцайте на ситно и задушете 350 г бяло пилешко месо в тиган, с малко масло. Към него прибавете 1 ½ ч.ч. вода и оставете да се готви, докато омекне добре. Намажете дъното на тава с олио. Сложете 2 кори лазаня, върху тях 1/3 от месото, 1 ½ ч.ч. извара. Разстелете по цялата повърхност. Повторете това още два пъти със същите пропорции. Поръсете лазанята с 2 с.л. настърган кашкавал. Покрийте с алуминиево фолио и печете на 180 градуса в продължение на 1 час.

Зелена лазаняЗа да има перфектен външен вид, освен апетитен вкус, върху лазанята накрая се настъргва кашкавал с растителни мазнини и леко се запича.
2111102300.jpg

Дип с извара и песто

Разбъркайте 250 г кашкавалена извара с 50 г босилеково песто. Към тях добавете шепа ситно нарязани репички и един лист маруля. 

Дип гуакамоле Авокадото е едно от малкото суперхрани, които може да консумирате и в сладки и в солени комбинации. Структурата на авокадото може да даде плътност на суров шоколадов мус, да сплоти съставки за сандвич или да даде обем на вкусен сос или дип, какъвто е дипът "гуакамоле".Традиционното гуакамоле произлиза от Мексико, а корените му са в културата на ацтеките, откъдето идва и името му (ахуака-моле – в превод паста от авокадо). Ако имате възможност да опитате базово гуакамоле, ще се изненадате, че в рецептата има само авокадо и сол, но някои видове авокадо са толкова ароматни, че нямат нужда от нищо друго.За тази рецепта използвайте добре узряло авокадо. Ако кората е зелена и твърда на допир, трябва да изчакате няколко дни за да омекне плодът. Това става най-бързо ако поставите авокадото в торба заедно с няколко ябълки.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Солена торта "Сандвич"

    • Пухкав солен кекс

    • Спаначен омлет

    • Крем супа с картофки, целина и крутони с пипер и грейпфрут

    • Печено авокадо с пъдпъдъчи яйца

    • Домашно приготвени палачинки - Розова мощност

    Последно от Идеи
    • Как правилно се чупи яйце и още 7 кулинарни съвета, които научихме от епизод 17 на MasterChef

    • Облачен хляб без брашно

    • Какво ще се случи в епизод 17 на MasterChef?