.
Снимка: Instagram

5 бързи летни рецепти от Джейми Оливър

14 Август 2019

През лятото обикновено се чудим какво да сготвим по няколко причини. Първата е, че искаме ястията да са леки и съобразени с високите температури и непоносимостта на организма към тежки и мазни храни. Втората е, че не бихме искали да прекараме 2 часа над котлона, когато навън термометрите показват 39 градуса на сянка. Много ни допада идеологията на кулинарния гуру Джейми Оливър и се спряхме на 5 предложения за лятото, които не изискват дълга (или изобщо не изискват) термична обработка, за да попаднат в чинията, оформени в красиво и вкусно ястие.

Паста с миди

Една проста на пръв поглед рецепта, но изпитана във времето и много подходяща за летните месеци. Джейми замества бялото вино с розе, за да придаде повече „руменина“ на пастата.

Закуска с авокадо

През лятото включването на фурната и котлоните не е най-приятното занимание, на което можем да се отдадем. Филийка ръжен хляб с рикота, запечени кедрови ядки, пресен босилек и чери домати ни предлага Оливър като бърза и вкусна алтернатива.

Клафути с череши от Джейми ОливърКлафутито, тарт татенът или еклерите са едни от най-известните френски десерти, които идват от регион Лимузен.Произходът на думата clafoutis все още е обект на етимологичен спор. Според някои хора думата първоначално произлиза от думата "клафир" или "клауфир", което означава "гарнитура" или "пълнене". Според други източници произходът е от латинския израз clavum fingere, който означава "да засадиш нокът" и се отнася за черешите, които буквално са като "засадени" в тестото.Традиционно клафути е торта, приготвена с тъмни череши. С течение на времето са се появили няколко версии, а и се използват различни плодове. Важно е обаче плодът, който се използва, да е твърд и да не отделя много сок.   

Цветни яйца на очи

Няколко яйца, тиквички на резени, чили и зелени подправки могат да оформят красиви и цветни яйца на очи, които са бърза идея за всеки повод.

Яйца и аспержи по френски

Това френско ястие се приготвя за 15 минути, а основните му съставки са варени яйца и аспержи, плюс дресинг, бекон и подправки.

Пиле с розмарин и полента а ла Джейми ОливърТази рецепта е в типичния за Джейми Оливър стил - бърза и лесна. Въпреки това е богата на аромати и вкусове, защото включва любими съставки. Пилешкото месо е ароматизирано с розмарин, а вкусът - обогатен с пармезан. 

Сьомга със сезонни зеленчуци

Конкретната рецепта е с пресни картофи и бамя, но Джейми казва, че може да стане с всеки сезонен зеленчук. Сьомгата се слага с кожата нагоре, добавят се подправки и се пече.

Мнения и коментари
    Рецепти
    • Сладолед със смокини и сирене

    • Пилешка крем супа с чесън

    • Парени люти чушки

    • Как да приготвим брюкселско зеле вкусно - вариант на фурна

    • Лютеница за мързеливи жени

    • Синдермьо - стара рецепта от Родопите

    Последно от Идеи
    • Кралицата използва прибори за хранене и спално бельо втора ръка

    • Тайната история на пицата (ВИДЕО)

    • Къде почиваха и какво сготвиха това лято участниците от MasterChef 5?