.

5 ястия, които да приготвите на Цветница

Цветница е един от големите празници в дните на Великия пост, заедно с Лазаровден и Благовещение. На Цветница е разрешено яденето на риба. Основно място на трапезата заемат салатите от пресни зеленчуци, копривата, лападът и спанакът, също така ястията с картофи, ориз, боб и други продукти, които набъбват при варене. 

Цветница, лалета
Снимка: Аз, репортерът

1. Ако си разрешите риба на Цветница, може да я приготвите по този лесен и здравословен вариант. Fish en papillote - чудесен метод за готвене на риба, който пести време и оставя фурната чиста. Ако не обичате да приготвяте риба заради миризмата – тази рецепта е за вас. Нужни са ви само хартия за печене и 20 минути.

Риба в пергаментИзвестен по света като fish en papillote, този чудесен метод за готвене на риба пести време и оставя фурната ви чиста. Ако не обичате да приготвяте риба заради миризмата – тази рецепта е за вас. Нужни са ви само хартия за печене и 20 минути.

2. Супа от спанак и пресен чесън

Тази рецепта е на Моли Уайзенбърг, споделена ни от Галина Толкингтън - консултант по хранене и фитнес експерт. Тя няма нужда от много подправки, защото пресните зеленолистни дават достатъчно богат вкус и аромат. 

Крем супа от спанак и зелен чесънТази чудесна супа е от Моли Уайзенбърг, чийто блог Orangette, е сред любимите четива на съпруга ми. Готварската й книга с интригуващи лични истории стои на нощното ми шкафче. Никак не е чудно, че спаначената й супа е абсолютен фаворит в кухнята ни.

3. Баница с лапад
Тази рецепта е характерна за Източна България. Ако лападът не е сред любимите ви зеленолистни, заменете с коприва, киселец или спанак. 

Баница с лападТрадиционно ястие за Лазарица в някои краища на България.  

4. Зелена салата с кисело мляко
Един малко по-различен вариант на традиционната зелена салата. Приготвена по този начин, няма нужда да слагате оцет и дори олио/или зехтин. заменя ги киселото мляко, което придава много ефирен вкус. 

Зелена салата с кисело млякоСвежа зелена творба за здраве и настроение. За здраве, защото зелените листа на марулята, на градинската къдрава салата, на руколата и т.н. доставят така необходимата за организма фолиева киселина. Известна още като витамин В9, тя понижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Изключително важна е и за всички бъдещи майки, тъй като помага за развитието на тъкани на бебето и, което е най-важното, предотвратява риска от заболявания на гръбначния стълб по време на развитието му в утробата. За здраве, защото зелената салата е богата на витамин К. Той пък играе съществена роля в кръвотворенето. А за настроение, защото дарява с неустоимо удоволствие не само на небцето, но и на душата...

5. Локумени сладки
На Лазаровден задължително трябва да има и нещо сладко. Може да приготвите сиропирана баница, ореховки или тези локумени сладки. 

Локумени сладкиБез мляко и яйца, но сладкиши от душа... Рецептата е за около 20 курабийки.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Пикантна морковена супа за 20 минути

    • Закуска, която да ядете на вечеря - запеканка с наденички

    • Шоколадова торта с банани

    • Розов оцет с див лук

    • Бутер баница с агнешко и розмарин

    • Торта от стар козунак

    Последно от Идеи
    • Men in The Kitchen - рецепти с гурме презентация и бърз вариант за дома (ВИДЕО)

    • Перфектната чаша кафе не е от скъпа машина. Има друга магия

    • Чисти чинии - спокойна жена! Миенето на съдове понижава стреса, твърди проучване