.
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

6 любими летни мезета

Лятото е сезон, в който можем да задоволим апетита си и само със свежи плодове и зеленчуци. От една страна, ги има в изобилие. От друга - горещините потискат апетита ни и нямаме нужда да наваксваме топло с червени меса, например. 

Затова и повечето хора обядват или вечерят с богата салата или някакво мезе и това им е напълно достатъчно. Затова и в любимите ни летни ястия има много свежи зеленчуци, които носят аромата на топлия сезон, любим на толкова много хора. Ето кои са отличниците. 

Яйчени предястия

Храните с чесън отварят апетита. Така че 2-3 скилидки към печени чушки, пастет за филийка или друго просто ще ви отвори вратите към Рая. 

1. Тези хапки от сирене, чесън и орехи са чуден избор - малки, точно за една хапка и дори нямате нужда от вилица. 

Хапки от сирене, чесън и орехиТези великолепни пикантни топчици с чесън, сирене и орехови ядки са не само здравословни и диетични, но и божествено вкусни. Чудесен избор за мезе, ордьовър и отваряне на апетита...

2. Тази разядка с кисело мляко и магданоз може да намажете върху филийка хляб, а отгоре да сложите някакъв хрупкав зеленчук или сварено яйце. А може и просто да си гребете с вилицата и да отпивате от чашата с изстудена ракия, водка или узо.

Кремообразна разядка
Разядка с кисело мляко и магданозНамазва се върху тънко нарязани филийки хляб, които отгоре може да се украсят с ивички от червени репички и краставички.

3. Лятото е пълно със слънчеви, сочни и добре узрели домати. Ето един вариант, малко по-различен и засищащ от просто нарязани за салата  - яйчени домати по португалски

Яйчени домати по португалскиТопло предястие за чудо и приказ с яйчица.

4. Сложена в което и да е ястие или напитка, ментата ги прави супер свежи и подходящи за лятото. Комбинацията мента и тиквички е една от най-подходящите за леки ястия. 

Разядка
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Разядка от тиквички и мента Идеалното лятно мезе!

5. За ястието, наречено Бел муж, трябва да се постараете малко повече, но то ще ви се отблагодари с интересен вкус и ще ви засити. По традиция се приготвя на Петровден. Произходът му е свързан с легендата, според която жътварите гощавали светеца със сирене, но било толкова горещо, че то се разтопило. Тогава свети Петър поръсил сиренето с брашно и се получила вкусна апетитна каша.

Бел мужПо традиция ястието се приготвя на Петровден. Типично жътварско блюдо, чийто произход е свързан с легендата, според която жътварите гощавали светеца със сирене, но било толкова горещо, че то се разтопило. Тогава Св. Петър поръсил сиренето с брашно и се получила вкусна апетитна каша.

6. Мастика, мента и бира са едни от най-предпочитаните питиета през лятото. Те разхлаждат и утоляват жаждата. А пиете ли мастика, ще имате нужда и от подходящото мезе

Мезе за мастикаЗапознайте се с една много интересна и любима рецепта за мезе на Стефан от MasterChef. Колкото лесна за приготвяне, толкова и изкусителна за консумация. И не забравяйте мастиката...

 

Мнения и коментари
    Рецепти
    • Зеленчукови кюфтенца

    • Ягодови кексчета с грис

    • Бисквитено руло без печене

    • Ананас, кокос и водка - магнетичен тропически коктейл

    • Запеканка с пилешко и броколи

    • Лимонови спагети със скариди

    Последно от Идеи
    • Ближи си сладоледа - Еscherichia сoli, мръсни ръце и лъжички на открито

    • Фермерските пазари няма да бъдат затворени, заради чумата по свинете

    • Най-известният заек в света не е за яхния