.

6 туршии, които ще ви накарат да преглъщате

Есента е навсякъде около нас - хладни сутрини, оранжеви листа по тротоарите, чорапи на краката. Ще започнат онези дни с внезапни дъждове и меко слънце, което все по-често ще търсим. Ще заменим фрешовете с кубчета лед с топла чаша чай между, прегърната от студените длани. Това е времето, в което всяка истинска жена започва да мирише вместо на Dior, на печени чушки. В компанията на обелени скилидки чесън са една от най-често приготвяните туршии за зимата. В бурканите затваряме и хрупкави настъргани зеленчуци, пълнени камби, жарени чушки, кисели краставички и др. България определено има установени традиции по отношение на зимнината. Ферментиралите зеленчуци са едно от предпочитаните мезета, когато през зимата по чашите се разлее лютата, сгряваща домашна ракия. 

За да има разнообразие обаче, ви предлагаме няколко туршии, които са с по-различни продукти. Може би дори такива, за които никога не ви е хрумвало, че може да мариновате и консервирате за зимата. Съчетанията от няколко различни плодове и зеленчуци също са интересни. 


Бяло грозде с цели глави чесън
Главите чесън се заливат с вряла вода и остават в нея за 5 минути. Подреждат се в буркани, като помежду им се слагат измити зърна бяло грозде. Маринатата се прави от гроздов сок, оцет, сол, захар и черен пипер. 

туршия
Снимка: Pinterest.com

Шушулки зелен боб с цели, белени моркови

туршия
Снимка: Pinterest.com



Корнишончета с грах

Прави се класическа рецепта за кисели краставички, но бурканът се допълва с грах, който е предварително бланширан.

туршия
Снимка: Pinterest.com



Цели зелени домати с парченца люти чушки

Зелените домати може да са натурални или да се напълнят с настъргани моркови и зеле. 

туршия
Снимка: Pinterest.com



Зрели краставици с моркови

И големите краставички може да се мариноват също като корнишоните. Добре е да ги нарежете на парчета, за да поемат добре от вкусовете. 

туршия
Снимка: Pinterest.com



Бамя
Хубавото е, че може да се яде няколко дни след затварянето на бурканите, но може и да остане за зимата - вкусът е еднакъв. В бурканите се поставя по 1 аспирин, но ако съхранявате на студено място - няма нужда от това. Прави се класическа марината от оцет, сол, захар и вода. с нея бурканът се пълни до половината и в него, плътно, се нареждат шушулките бамя. Добавят се и скилидки чесън за вкус. 

туршия
Снимка: Pinterest.com

 

Мнения и коментари
    Рецепти
    • Салата с грозде

    • Любимата рецепта на Меган Маркъл - зелено чили с дип от авокадо...

    • Английски ребърца с меден сос и хрупкава коричка

    • Меденки с маслен крем

    • Сладко руло с бисквити

    • Карталачки - руски питки със сирене

    Последно от Идеи
    • Йордан Йовчев: „Фермата“ е много повече от пиене на ракия и забиване на пирони

    • "100 години пастърма" - как биха изглеждали световноизвестните романи, ако бяха книги с рецепти

    • Протегни се към асмата - грозде си сложи в устата! 10 причини да го направите веднага