.
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

7 факта за черешите, които ще ви накарат да ги ядете с шепи

Ядем череши още от каменната ера. Археолозите са открили вкаменелости от череши в праисторическите пещери в Европа и Азия. Най-ранното писмено споменаване на черешите е направено от гръцкия автор Теофрактус, който описва плода в своята история на растенията през 300 пр.н.е. По същото време друг гръцки автор и лекар - Дилфиус, пише за ползите от черешите като диуретик. 

Когато европейците пристигат с черешите, които познаваме днес, в Северна Америка вече имали няколко сорта, включително Prunus serotina и Prunus virginiana. Използвали както дървесината им за мебели, така и листата им за направа на алкохол.

Черешов кремПревъзходен и лек десерт, подходящ за всеки сезон, поднесен с череши и бишкоти.

Знаете ли, че има повече от 500 разновидности на сладки череши? Но реално, около 20 от тях се използват в масово в производството. Типичното черешово дърво ражда около 7000 плодчета. 

Черешите са една от най-богатите на антиоксиданти храни. Съдържат мелатонин, който осигурява добър нощен сън. Една купичка череши на ден ще ви помогнат да се преборите с  възпалението и болката, свързани с артрита.

100 грама пресни череши (около 20 бр.) съдържат 12.5-25 мг (в зависимост от сорта и сезона) антоцианини.
Заедно с витамин С и каротеноиди, превръщат малките червени плодчета в добра превенцията срещу рака. 

Череши
Снимка: Аз, репортерътБлагодарение на богатото си антиоксидантно съдържание, сокът от черни череши помага за предотвратяване на инфекциите, като цялостно повишава имунитет на тялото.

Класическо клафути с череши Клафути е френси елегантен сладкиш с неподражаем вкус и аромат. Наименованието му идва от глагол на древен романски език, който в превод означава "пълня". И точно тук се крие очарованието му – той се състои от тесто и пълнеж от плодове. Класическото клафути е с череши или вишни, на което дори са оставени дръжките и костилките. Именно с него ще ви запознаем сега, но с почистени череши, за да не гълтат костилки малчуганите...


Ако целите отслабване, пиенето на черешов сок е добър вариант. Той може значително да намали риска от метаболитен синдром, което ще подпомогне усилията ви за намаляване на теглото. Сокът намалява натрупването на коремни мазнини и понижава холестерола. 

Череши
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

Последно от Идеи
  • Шеф Петър Михалчев: Никога не бих опитал прилеп в каквото и да е ястие

  • Японка рисува цветя с картофено пюре върху филийки

  • 3 различни начини за боядисване на яйца, които може би не знаете