.
Снимка: iStock

Бихте ли яли печени скакалци и протеини от щурци?

Всеки фен на "Цар лъв" помни една емблематична сцена със Симба, който е естествен хищник - той пита какво има за вечеря, а отговорът е буболечки. Поставете се на негово място и само си помислете какво е да смените месото с насекоми...

Едва ли героят на "Дисни" е предполагал, че две десетилетия по-късно същата аудитория, която се е радвала на тази шега, ще каже "хакуна матата" на протеинов прах, направен от щурци. Или пък ще си поръча печени скакалци, вместо пържена цаца. Може и вие да не вярвате, но това вече се случва по света и се очертава, точно насекомите да са източникът на протеини за бъдещето.

Нямате повод за притеснение, защото експертите смятат, че това е нещо много полезно и дори мнозина от тях твърдят, че насекомите, са закъсняла придобивка на здравословната диета на човечеството. Америка отдавна е в малцинството от култури, които редовно консумират буболечки, срещат се и в Англия, както и в азиатските кухни.

Преди пет години Организацията на обединените нации (ООН) издаде доклад, описващ начините, по които насекомите могат да решат проблемите с протеините и това веднага се отрази на пазарът за ядливи насекоми в САЩ, който нарасна с повече от 43%.

Истината е, че няма нищо неприятно или гнусно в това да похапваме бубулчеки. Вкусът не е ужасно непознат или пък натрапчив. Според тези, които са ги консумирали, те почти нямат вкус. Всъщност ние ядем много неща, които са много "гнусни" - омарът, който се смята за истински деликатес, е дънно същество, което се храни с... мърша.

Проблемът е свързан с възприятията ни - не ги ядем, не защото са мръсни или отвратителни, а защото ги мислим за такива. В гръцката и римската литература се споменават различни насекоми и се определят за вкусни, а в библейските времена хората се хранят със скакалци. С течение на времето яденето на насекоми е останало като примитивно в съзнанието ни.

Скоро може да се наложи и вие да добавите печени скакалци към менюто си. Бихте ли го направили? 

След 20 г. ще ядем насекоми, лабораторно месо и звуково овкусени храниВсе още не е ясно как хората ще реагират на нововъведенията
Мнения и коментари
  Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

  Последно от Идеи
  • С какво се запаси за изолацията Катерина Зекмановска от MasterChef5

  • Разядка от стар хляб - гурме ястие от шеф Севда Димитрова (ВИДЕО)

  • Майкъл Бубле и приятелката му Лу приготвят домашна паста, докато са в самоизолация (ВИДЕО)