.
Снимка: Ладислав Цветков

До средата на този век ще изчезнат ядливите риби

30 милиона тона малки риби, като сардини и аншоа, се улавят в океана всяка година. Ново проучване от Университета в Британска Колумбия установява, че много малка част от тях отиват в чиниите на хората. Повечето се превръщат в храна за прасета, пилета и други риби, отглеждани в стопанства. Джаки Олд, която е член на програмата на ООН за околната среда, споделя, че в момента определено сме в криза за риба. 

Риба
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Други видове, които страдат от прекомерния улов, са треска, риба тон и писия. В мрежите на риболовните кораби се улавя повече риба, отколкото може да се възпроизведе. Прекомерният риболов е съкратил безброй рибни популации по целия свят. Изследване от сп. "Наука" от 2006 г. показва, че ако риболовът продължи в сегашния си курс и скорост, до средата на този век ще изчезнат ядливи риби.

Защо трябва да ядем дребни, а не едри риби?

Джаки Олд споделя, че малките риби са много по-питателни от големите. Един килограм риба тон осигурява храна за 3-4 човека, но двадесетте килограма малки риби, които са нужни, за да се отгледат този килограма риба тон, могат да изхранят 80 души. 

Риба тон
Снимка: Reuters

Храненето с видове от "ниското ниво на хранителната верига", с други думи - растения и малки риби и животни, обикновено има много по-малко негативно въздействие върху околната среда, отколкото храненето с по-големи животни. За отглеждането на големи животни, особено на едър рогат добитък, се използва много вода, зърно, земя и други ресурси. Но само малка част от това, което е вложено в кравата през целия й живот, завършва като месо за консумация. По-ефективно, по-питателно и по-екологично е да ядете само това, което бихте донесли за храна на добитъка, споделят учените. Всъщност според някои предположения хората на Запад трябва да обмислят храненето с насекоми, които отдавна са популярни в някои части на Азия и Африка, за да се намали негативното въздействие върху околната среда. 

Тази седмица в bistro.bg посвещаваме на рецептите с риба.

Рибно фрикасе по френскиЛятото е време, в което традиционно хпаваме повече риба. Това обаче в никакъв случай не значи само пържена или печена на скара. Рибното фрикасе е едно много вкусно, но малко пренебрегвано ястие. Обикновено го правим с пилешко месо. Заложете на разнообразието. С риба се получава наистина чудесно основно ястие.      


Ако имате своя любима, такава, която винаги става, и искате да се похвалите колко добре се е получила - споделете ни я.

2111006480.jpg
Снимка: Thinkstock
Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

Последно от Идеи
  • Шеф Петър Михалчев: Никога не бих опитал прилеп в каквото и да е ястие

  • Японка рисува цветя с картофено пюре върху филийки

  • 3 различни начини за боядисване на яйца, които може би не знаете