.
Снимка: PR-DiVino

GastronomiX 2020 - 7 демонстрации, които непременно да посетите, ако обичате да готвите

23 Януари 2020

Четвъртото издание на професионалния форум за висша кулинария - GastronomiX 2020, ще се проведе от 28 до 31 януари в зала 1 на Интер Експо Център София в рамките на СИХРЕ 2020. Изложението ще предложи програма с лекции, демонстрации и състезания, като целта е да се вдъхновят младите готвачи и да се покажат устойчиви кулинарни практики и продукти. 

Темите за социалните и екологични отговорности и за работа с местни фермерски продукти с произход, са във фокуса и в мислите на всеки от шеф-готвачите – лектори на събитието. 

Гастрономикс
Снимка: PR-DiVino

7 събития, които да посетите, за да научите...

Гастрономикс
Снимка: PR-DiVino


#1. В първия ден на форума (28 януари) ще се проведе забележителен майсторски клас на тема Теория и практика на шоколада на Юри Балталийски - едно от големите имена в сладкарството както у нас, така и в Европа, където той работи от години. 

#2. От Барселона ще pristigne Паоло Касаграндешеф-готвач на ресторант Ласарте в Барселона, удостоен с 3 звезди от гида Мишлен – това е каталунският ресторант на самия Мартин Берасатеги. Кухнята на шеф Касагранде е подчинена на три основни ценности: честност, неизменен стремеж към самоусъвършенстване и работа, винаги и само, с най-добрите суровини.

#3. Mайсторски клас на шеф Алтин Пренга от Албания, собственик на ресторант и комплекс за агротуризъм Mrizi I Zanave във Фища. Преди няколко години той бе обявен в Италия за един от революционерите на храната, заради приноса му за развитието на фермерското производство в района и за възраждане и опазване на местните гастрономически традиции чрез една нова тяхна интерпретация. 

#4. Демонстрацията на шеф Емил Минев (кулинарен директор на престижната академия Le Cordon Bleu), който ще сподели своите задълбочени занимания, свързани с устойчивите практики в професионалната кухня, нулевия отпечатък и безотпадъчното готвене, уважението към продуктите – обикновени, скромни, местни, фермерски, но подбуждащи към и креативност и фантазия.

#5. Д-р Йозге Саманджъ, преподавател и завеждащ катедра Гастрономия и кулинарни изкуства в турския университет Йозйеин с лекция за османско-турските кулинарни традиции и влиянието им върху модерната кухня на Балканите. Точките на кръстосване на османските и балканските кулинарни традиции в модерната кухня ще бъде тема и на майсторския клас на шеф Умут Каракуш, обявен през 2017 и 2018 за Най-креативен шеф-готвач на Турция.

#6. "Българското е на мода" е наречено шоуто на (р)еволюционера на съвременната кухня Георги Бойковски. Заедно със своя екип шеф Бойковски ще демонстрира как един тренди бизнес модел в ресторантьорството се смесва успешно със социалните и екологични отговорности.

#7. Дженаро Лучано, собственик на най-старата пицария в света Antica Pizzeria Port’Alba в Неапол, ще разкаже историята на пица наполетана.

Гастрономикс
Снимка: PR-DiVino
Мнения и коментари
  Рецепти
  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

  • Коледни сладки - Nikolaustashen

  • Лесен щолен без мая

  Последно от Идеи
  • Вкусният печен карфиол на Натали Портман

  • Петър Михалчев даде златна престилка на виетнамката Куин Чан за нейната супа с раци

  • Усетът към готвене се предава по мъжка линия в семейството на Борислав Лазаров