.
Снимка: iStock

Геода – тортите със скъпоценни камъни за ядене, които станаха хит в сладкарството

Многоетажните торти с цветя, сметана и фигурки на младоженци вече са детронирани, особено когато става дума за сватби и други големи празнични поводи. Сладкарите потърсиха вдъхновение под земята. И го откриха в скъпоценните камъни, техните неправилни форми, стените, които отразяват светлината и различните им цветове. Геодезичните (геода) торти са със специален дизайн и пълнеж. 

По продължението на етажите е направен прорез, които имитира отвор в земята, от който се изливат скъпоценни камъни. Те всъщност са ядливи. Камъните са направени от гранулирана захар и твърди, натрошени бонбони. С различни цветове са и са любими на декораторите за различни поводи, защото дават възможност десертите да бъдат оформени бързо и лесно и да изглеждат много стилно.  

Геода тортите са с различна основа. Обикновено са покрити с гладък фондан. Може да имат мраморен ефект, златно покритие, да са чисто бели, за да се акцентира само на цвета на камъните, и т.н.

Перфектната бяла тортаТази торта има само 8 съставки и се прави толкова бързо, че може да си я приготвите дори за закуска. За да се получи вкусен и пухкав блат, се уверете, че млякото и яйцата са на стайна температура.  За да затоплите яйцата по-бързо, може да ги сложите в чаша с топла вода за около 5 минути. Лесно може да направите различни вариации на тортата. Можете да я поднесете с пресни плодове или с шоколадова глазура. За повече аромат в тестото може да добавете различни екстракти - бадем, малина, мента, портокал или лимонов сок. За глазурата използвайте следната рецепта:90 г масло350 г захар2 с. л. мляко щипка солРазбийте маслото в купа на висока скорост, докато стане светло и пухкаво. Добавете захарта, мляко и солта. Разбийте за 5 минутина висока скорост. Ако глазурата е твърде гъста, добавете допълнително и малко мляко. Може да се съхранява в хладилник до 2 седмици. 

По ръбовете на отворите се поставя боя с металиков отенък. Разрезите могат да се оформят и като сърца за някои по-взискателни младоженци. В готовата торта се прави отвор, като се отстранява парче от нея. След това дупката се запълва с ядливите камъни, плодове, захарни перли и се декорира.

Със същия ефект се правят и мъфини, донъти, попсове и др.

Сметанова торта с дулсе де лече и крокан Когато имате повод - рожден ден, имен ден, или просто ви се дояде нещо сладко, с дъх на карамел - тази торта е прекрасен избор. Кремът е сметанов, смесен със сладко кондензирано мляко, от което се получава т. нар крем дулсе де лече. За финал тортата се поръсва с крокан и се гарнира с пресни плодове. Необходимите продукти за крема са:500 мл сладкарска сметана400 г кутия дулсе де лечеСметаната се разбива с миксер. След това, малко по малко се добавя дулсе де лечето.  За крокана се карамелизира 250 г захар с 1 с. л. вода. Ореховите ядки - 1/2 ч.ч., се запичат в сух тиган. Пускат се за кратко в карамела, след което се изливат върху тавичка, застлата с хартия за печене и намазажа с малко масло. Когато изстине и се втвърди, се натрошава на ситно.  Благодарим за рецептата на Катерина Петрова.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Пай с тиква

    • Пиле с карамелизирани лимони

    • Дребна риба с розмарин и чесън

    • Сочно тирамису с лимончело

    • Дъзмана - печиво със сирене и извара от Лудогорието

    • Понички с течен шоколад

    Последно от Идеи
    • На Архангеловден омесете Рангелов ляб

    • 24 звезди, които не ядат месо. Част 2

    • 24 звезди, които не ядат месо. Част 1