.
Снимка: FACEBOOK://MasterChef България

Как правилно се чупи яйце и още 7 кулинарни съвета, които научихме от епизод 17 на MasterChef

MasterChef освен вълнуващо състезание между любители готвачи е и страхотен наръчник с кулинарни съвети. Журито, в което са шефовете Петър Михалчев, Андре Токев и ресторантьорът Лео Бианки, разполага с богат опит и винаги могат да извадят от кулинарните си шапки доза хитринки. От любов към храната, те предизвикват участниците да покажат най-доброто от себе си. А ето какво успяхме да си откраднем ние от 18 епизод на MasterChef - кулинарни съвети и трикове от най-добрите в бранша.


# Какво може да се сготви с кралски скариди, авокадо, киноа, джинджифил, лайм, жълта чушка, лук, чесън, манго и босилек? Малко продукти, които на пръв поглед не биха се комбинирали лесно. Лъчезара изненада журито с пълнени скариди. Ето как тя опитва да напълни малките морски дарове: с остро дървено шишче пробива дупчици в скаридите, за да ги разшири и напълни с пюрето. Трудно начинание, макар че ако вас не ви притиска времето, може и да успеете да го направите. Успешен вариант в случая се оказа разтварянето на скаридата по дължина, макар и след това плънката да се вижда.

MasterChef България
Снимка: FACEBOOK://MasterChef България

# Как правилно се чистят скариди? Има два варианта – като ги цепнете по дължина, за да се отстрани черната нишка.

# Лесeн и сигурeн начин да филетирате риба е като маркирате рибата с нож по ръбчето (без да я режете). След това бутате острието напред по маркировката.  

MasterChef България
Снимка: FACEBOOK://MasterChef България# Как правилно се чупи яйце? 
Яйцето се хваща с дупето нагоре, леко го завъртате и въртейки го, почуквате в масата. След това го стискате в средата и то се отваря. Това ще ви гарантира, че няма да омажете ръцете си с белтък и жълтък и няма да попадне черупка в храната.

MasterChef България
Снимка: FACEBOOK://MasterChef България

# Как да изберете подходящо вино за ястието си?
Първо опитвате храната, като я сдъвквате леко, но не преглъщате. След това отпивате от виното. Така ще прецените дали конкретното ястие си отива с конкретното вино.

# Тапа или капачка? Виното, което е затворено с корковата тапа, понякога има дефектен корк – цели 25% от бутилките имат този дефект. Затова винтовите капачки са добра алтернатива. 

MasterChef България
Снимка: FACEBOOK://MasterChef България

# Какво е темпура и как се прави? Темпура е японска техника за пържене на риба, морски дарове или зeленчуци. Температурната разлика е много важна при подобно готвене. Панировката трябва да се получи хрупкава и прозрачна. Различните зеленчуци имат нужда от различно време за приготвяне. Затова е много важно да бъдат нарязани по правилен начин. Не използвайте фритюрник за темпура и не захлупвайте отделните продукти един върху друг. Така тези, които остават отдолу, се задушат и омекват. 

# Котлоните на природен газ щадят съдовете за готвене, тъй като газовият пламък не ги изсушава. Освен това бързото изстиване и загряване позволява и по-бързо готвене.

Целият епизод 17 от сезон 4 на MasterChef, може да гледате на bTV+.

 

Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

Последно от Идеи
  • Шеф Петър Михалчев: Никога не бих опитал прилеп в каквото и да е ястие

  • Японка рисува цветя с картофено пюре върху филийки

  • 3 различни начини за боядисване на яйца, които може би не знаете