.
Снимка: iStock

Какво не бива да готвите в чугунен тиган?

Чугуненият тиган е тежък, задържа топлината изключително добре и може да е най-добрият приятел на начинаещия готвач. Той е идеален за пържене и варене на ниска температура. Ако имате нов чугунен тиган, задължително го намаслете добре преди употреба. Може да го почиствате само с хавлиена кърпа и с топла вода. Ето и какво друго е добре да не/правите, за да се радвате по-дълго време в кухнята си на тази придобивка. 

1. Избягвайте да готвите кисели храни в чугунени тенджери и тигани

Към тези храни не спадат само такива, е които има оцет или лимони, но и доматени сосове и производни на храни, които са с висока киселинност. Грешка е да добавяте подобни сосове в храни, когато те са още топли и са в чугунения съд. Причините са две: киселината разхлабва молекулите от метала и това може да промени вкуса и аромата на храната. Факт е, че металния вкус се появява само ако готвите по-дълго - над 30 минути.

Смесването на киселина с подправки може да причини повреди по покритието на съда. Така тиганът, който по принцип е незалепващ, може да започне да лепне, а храната да загаря.

2. Чугунената повърхност поема ароматите

Чугуните повърхности на съдовете са с пореста структура, което означава, че поемат много от аромата на подправките. Не се препоръчва по агресивно почистване. Затова помислете отново, ако след като сте изпекли парче телешко в тигана, искате да правите палачинки.

чугунен тиган
Снимка: iStock

3. Не гответе деликатна риба в чугунен тиган

Чугунените тигани са харесвани от готвачите, заради способността им да задържат топлина. Така се получава перфектната кафява коричка на пържолата. Това е задължителен начин на обработка, когато става дума за готвене на по-деликатни меса. Рибите като камбала или тилапия може буквално да се разпаднат, ако се пресготвят. Риби като сьомга,когато имат кожа, може да залепнат за тигана. Вместо в чугунен по-добре гответе такъв тип риби в тиган от неръждаема стомана. 

чугунен тиган
Снимка: iStock

4. Избягвайте лепкави храни

През първите няколко месеца от употребата му, е добре да избягвате готвенето на лепкави храни в тигана. Омлет, бъркани яйца, палачинки и ориз – всичко това може да приготвяте безпроблемно в чугунен тиган, но е добре да не го правите, ако той е съвсем нов. Оставете го да обгори с някакви други храни първоначално. Препоръчва се готвенето на по-мазни храни – пържоли и бекон. Мазнините от тези храни ще помогнат за подобряване на покритието на тигана. След като бъде използван за готвене на по-плътни храни, измит и обгрижван правилно, повърхността на тигана ще стане по-тънка и по-незалепваща и ще може да приготвяте разнообразни храни без никакви проблеми.

Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

Последно от Идеи
  • Шеф Петър Михалчев: Никога не бих опитал прилеп в каквото и да е ястие

  • Японка рисува цветя с картофено пюре върху филийки

  • 3 различни начини за боядисване на яйца, които може би не знаете