.
Снимка: Istock.com

Круша за здрав стомах и вместо кафе

Крушите могат да са по-полезни от добавките с витамини и по-ободряващи от сутрешното ви кафе. Благодарение на етеричните масла, които съдържат, те с лекота гонят стреса и ни дават спокойствие, а в Източната медицина плодът им се използва за ободряващо и тонизиращо средство. Количеството витамини и минерални соли, съдържащи се в кората на крушите е два пъти по-голямо от това в меката й част.

Защо да сменим кафето с круша?

В народната медицина всички сортове круши, в пресен или сушен вид, се използват като лек при чревни разстройства (поради значителното съдържание на танини) и като средство при отравяне с гъби, а семената им притежават противоглистни свойства. Съдържанието на йод в крушите помага за функциите на щитовидната жлеза, особено при хората, които имат проблем с нея. 

Крушите могат да се използват и като превенция за диабет тип 2. Благодарение на съдържанието на феноли и антиоксиданти, крушите забавят действието на ферментите, участващи в метаболизма на глюкозата и нишестето. Така те помагат при висока кръвна захар и хипертония, свързана с диабет тип 2.

Крушата е и полезна съставка и за кожата на лицето, по специално мазната кожа. От нея може да се направи маска за лице, като меката част на плода се нанесе върху лицето за около 10-15 минути и след това се отмие с хладка вода. Сокът на крушата изсушава. И последно ще добавим, че с две-три круши ще елиминирате махмурлука си изключително лесно - пробвайте го!

Круши за прясна консумация и сок 

Най-често срещаните сортове са "Вилямова масловка" ("Бартлет"), "Клапов любимец", "Хубава юнска", "Попска" и други. Някои сортове зреят още през юни, но повечето от видове дават плод през август, като има и такива, чиито плодове узряват през септември и дори в края на октомври. Месото на плода им е различно (по-гранулесто, по-сочно или обратното), но общото между всички круши е, че няма да позволят на стомахът ви да се чувства зле, ще ви дадат тонус и са идеални при проблеми със затлъстяването.

"Eнисейка" е стар български сорт, наричана още и стамболка, който някога е бил разпространен из цялата страна. Плодовете й са средни, стигат до 75 грама. Кожата й е по-скоро тънка, със светлозеленикав цвят, понякога на ръждиви точици. Подходяща за прясна консумация.

круша

"Ечменка" е ранна лятна круша, която зрее по жътва. Тя е застрашена от изчезване. Особеността при отглеждането й е, че не се пръска. 

"Жифардовата масловка" не става за компот, но пък е сочна, сладка, зърнеста и с тънка кожа... Идеална е за пресен сок от круши през топлите дни. "Хубава юнска" наподобява предния сорт и е подходяща предимно за консумация в прясно състояние. Плодът и става много червен и много сочен. В студено пространство, обраният зрял плод, може да изкара максимум от 4 до 5 дни. "Ахче" и "Абат фетел" - тези два сорта не стават за компот, но са меки, сочни, крехки и просто се топят в устата. При тях почти няма зърнеста консистенция. 

 

Шоколадова торта с цели крушиТази шоколадова торта е фантастичен и вкусен десерт за всеки повод. Ако има торта, която да бъде определена като уникално красива и вкусна, то това е тази. Ефектна заради целите круши, които се поставят вертикално и са цели. И вкусна, защото е... шоколадова.        

Издръжливите круши:

"Вилямова масловка" или "Бартлет"  е с плодове, които са средно едри и продълговато крушовидни. Те издържат около 15-20 дни след беритба, като са в идеален вид. "Санта Мария" са летните круши, които имат най-голям трайност при хладилно съхранение. Те могат да издържат до 5-6 месеца след беритбата и то да са запазени в отлично състояние.

 

Печени круши със сирена и медСъчетанието на плодове с различни сирена е класика. Обикновено обаче изпълнението на тази рецепта е под формата на плато в комбинация с чаша хубаво вино. Днес ви предлагаме нещо различно - съчетаваме ги, за да получъм съвършен вкус и чудесно ястие, с което виното отново е съвсем съвместимо. 

 

Крушите за най-добрия компот:

"Клапов любимец" e този сорт, който дава приятно освежаващи плодове с много добро качество. Те са и доста устойчиви, ако ги поставите на студено. Презрелите плодове външно запазват вида си, но плодовото сърце угнива, за това трябва да се внимава с деня за беритба.Това са крушите, които ви трябват за компот през зимата - идеални са. "Хебър" - не можем да кажем друго за сорта, освен най-важното - това са крушите, с които ще имате най-добрия компот в града. 

 

Леко зеленчуково предястие с диви круши и лимонов сокТова ястие може да е вашата лека вечеря или пък гарнитура за месо. То е здравословно и богато на вкусове. Ако ви липсва лятото - направете си го, защото то е съчетало много характерни за този сезон продукти - мента, лимон и смокиново листо.Традиционно смокиновите листа се използват за сироп или чай, но сложени в ястие му придават много благ и характерен аромат.

 

Крушите, които няма да сгрешите, ако изсушите: "Света неделя" е чисто български сорт, а плодовете му са със средна твърдост и силен аромат. Ражда сладки и вкусни круши, които са повече от подходящи за сушене. "Караманец" - това е сортът на Балканите и плодът му е плътен, лъскав, дори мазен и е просто идеален за целта.

 

Печени круши с карамфил, мед и ядкиПечените круши са вълшебство за всяка кухня, особено когато есента вече ни кани да се стоплим. Най-хубавото е, че могат да се сервират още парещи или пък да ги хапнете добре охладени - всичко зависи от вас. Не е проблем да ги замените с ябълки или пък да изпечете и от двете.Ето как да получите това сладко ухание на своята маса.  

 

Късните круши: "Пас Красан" зрее през октомври, но и се отличава доста от останалите си събратя - кисел и ароматен е. "Попската круша" зрее до 5 октомври, но пък оцелява чак до януари. Месото й е белезникаво, зърнесто, полутопящо се и доста сочно.

 

Круши с вино и подправкиТози десерт ще ви възхити със сладостта и фината сърцевина на крушата, с аромата на виното и подправките.  Може да я сервирате топла или студена – във всички случаи ще бъде фаворит на трапезата.

 

 

Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

Последно от Идеи
  • Шеф Петър Михалчев: Никога не бих опитал прилеп в каквото и да е ястие

  • Японка рисува цветя с картофено пюре върху филийки

  • 3 различни начини за боядисване на яйца, които може би не знаете