.
Снимка: seagrant.oregonstate.edu

Откриха червени водорасли, които имат вкус на бекон, когато се запържат

19 Ноември 2019

Изследователи от щата Орегон са патентовали нов вид морски водорасли, който има вкус на бекон, когато се готви. Морските водорасли  приличат на полупрозрачна червена маруля. Имат два пъти по-голяма хранителна стойност на къдравото зеле и растат много бързо. Споменахме ли, че имат вкус на бекон?

Според изследователя Орегон Крис Лангдън, неговият екип е започнал да отглежда новия вид, докато се опитвали да намерят добър хранителен източник за ядливите морски охлюви, които са популярна храна в много части на Азия. Екипът на Лангдън установява, че водораслите имат много по-голям потенциал, когато колегата му Чък Томбс посещава лабораторията му и вижда растящите водорасли. Томбс започва работа с Центъра за иновации на храните в университета, който създава набор от храни с морските водорасли като основна съставка. Морските водорасли са били консумирани от хората в Северна Европа от векове.

"Когато ги запържите, те имат вкус на бекон, а не на морски водорасли. Ароматът им е доста силен", споделя Крис Лангдън.

Екипът смята, че веганският и вегетарианският пазар може да има интерес към това свойство. Някои видове червени водорасли се продават в САЩ и сега, но това е различен вид от предлаганите. Лангдън отглежда около 20 до 30 килограма от водораслите седмично, но планира да удвои производството.

Мнения и коментари
    Рецепти
    • Лесен щолен без мая

    • Сладко от цели мандаринки

    • Стафидена пита с мед за Деня на християнското семейство

    • Зелеви сарми с кайма

    • Пай с тиква

    • Пиле с карамелизирани лимони

    Последно от Идеи
    • 3 рецепти с шаран за Никулден

    • Три рецепти, ухаещи на канела, за Коледа

    • Шоколадовите бисквити на Станислава от Хляб и Soul - РЕЦЕПТА + ВИДЕО