.
Снимка: iStock

Почти всеки прави това погрешно: как правилно се държат в ръка ножът и вилицата

Проучване разкрива, че много хора не знаят как да държат приборите си правилно в ръка - 40% от англичаните са от тези "грешници". Това не е фатално, както и това, че нямате 5 вида вилици на масата за вечеря, но все пак - ако сте на приятна официална вечеря, би било хубаво да знаете как да държите вилицата в ръката си, нали? 

Мнозина от нас грабват приборите си или ги събират на едно място веднага след настаняване на масата, а това е първата грешна стъпка по време на вечеря - имайте търпение. Вижте дали и вие грешите...

Как да държим вилицата

Вилицата трябва да се държи с остриета, насочени надолу, а показалецът ви да лежи спуснат върху дръжката й.

Прибори
Снимка: iStock

Как да държим ножа

По подобен начин, с показалец, спуснат по върха на дръжката. Просто не ги грабвайте в шепи или юмрук - време е за вечеря, а не за битка и съответно вие държите прибори, а не оръжия.

Прибори
Снимка: iStock


Как да нарязваме храната си

Има правило и за това в етикета, но то подлежи и на изключения - като случай със спагети например. Не е редно да нарежете храната си и след това да оставите ножа и да ядете само с вилицата. Правилно е да използвате ножа и вилицата заедно, или да използвате само вилица.

Нож и вилица
Снимка: iStock

Спагетите с вилица?

В този случай вилицата трябва да се държи наобратно, подобно на лъжица. Приемливо е да използвате нож, докато ядете спагети.

Прибори
Снимка: iStock

Как да ги сложим на масата, ако сме домакини

Когато ножът и вилицата се сложат най-отвън, това означава, че са стартови прибори. Започва се с тези, които са най-открая. Ако стартовото ястие е супа, лъжицата ще е най-накрая, вдясно. Единственото изключение в това отношение са десертните прибори, които в повечето случаи се намират по-горе (освен, ако не се храните с кралицата - в този случай се поставят прибори за хранене във вътрешната страна на главния нож и вилица).

И една тайна на британската кралица - бивш кралски готвач споделя, че тя използва нож и вилица дори когато яде банани. Причината - притеснението от сходството с маймуните в това отношение.

Мнения и коментари
  Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

  Последно от Идеи
  • С какво се запаси за изолацията Катерина Зекмановска от MasterChef5

  • Разядка от стар хляб - гурме ястие от шеф Севда Димитрова (ВИДЕО)

  • Майкъл Бубле и приятелката му Лу приготвят домашна паста, докато са в самоизолация (ВИДЕО)