.
Снимка: Istock.com

Полезното козе месо, което се страхуваме да ядем

Козето месо е едно от най-здравословните червени меса. Освен това то е с много добър вкус. Въпреки това потреблението на козе месо е сравнително малко - около 6% от потреблението на червено месо в световен мащаб. Най-често се консумира в Судан и в Китай. 

Козето месо се приготвя по различни начини в различните краища на света и ако сте достатъчно кулинарно любопитни и отворени за нови вкусове, може да опитате супа от козя глава в Ямайка, бургер кабрито в Португалия или цяла печена коза в Гърция. 

Много от хората не ядат козе месо, защото го считат за жилаво. Всъщност жилавост може да придобие всяко месо или морски продукт, ако не бъде обработен по подходящия начин. Следователно консистенцията не зависи само от вида на месото, а от начина, по който е сготвено. Във Венесуела приготвят козето месо с китайски оцет и лук, във Виетнам - с много лимонена трева, в Ливан - с кисело мляко и плодов хляб. И в трите случая става дума за крехко месо, което се консумира лесно. В тези държави козите се отглеждат в почти всяко домакинство, защото животните са издръжливи на климатичните условия и не особено богатата растителност за паша.

Банички със сирене, козе масло и печен слънчогледТрадиционната българска баница се приготвя с пълнеж от сирене и яйца. Но когато пролетта чука на вратата, ни се иска да добавяме все повече зелени храни към ястията си. Зеленото успокоява, а храните с този цвят увеличават кислорода в клетките и подобряват кръвообръщението.Пресният магданоз обикновено се използва като подправка, но с тази рецепта ви предлагаме да го сложите в пълнежа на вкусна баница. В съчетание с козе масло, което придава деликатен аромат и непосторим вкус, и печени, белени слънчогледови семки за хрупкавост, се получават чудесни сутрешни или следобедни закуски. Бонус съвети към рецептата:# Запечете белените семки в сух тиган. Така те стават много по-хрупкави и ароматни.# Вместо кисело мляко, може да използвате кефир.# Може да сложите дори дръжките на магданоза, стига да са нарязани на много ситно.

Козите могат да се изхранват с растителност, която другите животни пренебрегват, както и да стигнат до места, които са труднодостъпни. Когато се отглеждат във ферми, козите имат и особено специфична роля по отношение на екологията там. Те могат да се изхранват с тревата, която другите животни са изпотъпкали, както и с листа на храсти или дървета, които другите не ядат.

Козето месо съдържа 72% от наситените мазнини, които има в пилешкото, и само 16% от наситените мазнини от говеждото месо. То е чисто месо, което лесно се усвоява от организма. То е с най-високо съдържание на желязо (3,3 мг/100г), в сравнение с телешкото (2,9 мг/100г), свинското (2,7 мг/100г), агнешкото (1.4 мг/100г) или пилешкото (1,5 мг/100г). 

Козето месо мирише! Това е проблем за други хора, които рядко или никога не го консумират. Според Брус Уайнщайн, автор на готварската книга "Коза: Месо, мляко и сирене" вкусът на козето месо е нещо средно между свинско и тъмно пилешко месо. Козето месо съдържа много минерали и ароматни съединения, които го доближават до миризмата на агнешкото. То лесно се комбинира с други продукти, защото вкусът му е лесно приспособим. Най-лесният начин да се научите да ядете козе месо е като го приготвяте по начин, по който обичате да хапвате друго месо. Ако правите бургери с телешко месо, защо не го замените с агнешко. Ако често правите пиле с ориз, защо не опитате вместо бутчета да сложите ярешко?

козе месо
Снимка: Istock.com

Козето месо трудно може да бъде намерено в супермаркетите у нас. Причината е, че козите не се отглеждат в толкова големи размери, че да задоволят този голям пазар. Такова месо може да откриете на фермерските пазари или директно от производител. Едни от най-известните козеферми са - "Халалица", "Cottage Farm Alino", "Котел", "Димови", "Агро Юстина"  и др.

козе месо
Снимка: Istock.com
Мнения и коментари
  Рецепти
  • Персийски сладкиш с шамфастък

  • Японски бисквити от парено тесто

  • Доматено ризото

  • Пилешки сандвич със сирене фета

  • Пилешки шишчета на грил със сос

  • Португалски яйца

  Последно от Идеи
  • Пъстърва с маслено-орехова плънка от Ваня Рахнева

  • 5 свежи ястия, които да приготвите за първа пролет

  • Радка Булман: Шеф Силвена Роу е като меч - разрязва с поглед