.

Проф. Донка Байкова: Киселото мляко намалява риска от зараза

"Киселото мляко помага с млечния си белтък и намалява риска от зараза. По поседни данни, по нашите земи вирусът на COVID -19 атакува и кръвосносните съдове, прави тромбози, ние трябва да приемаме вещества чрез храната, които намаляват тромбогенезата, риска от образуване на съсиреци, което е риск от усложнения вследствие на коронавируса", посъветва проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика. в студиото на "Тази сутрин".

Тя обясни, че няма категорични предписания какво предпазва от заразяване, но препоръча режим на хранене, укрепващ имунната система. Той се състои в приемане на повече:

  • извара, в която има аминокиселини
  • кисело мляко
  • зеленчуци - задушени броколи, зелени листни зеленчуци (те са мощни антиоксиданти), както и по-цветни
  • домати, лук
  • скилидки чесън
  • зехтин


В периода на пандемия и след изолация е важенн балансът, като нито трябва да се преяжда, нито да има недохранване. Организмът може да се детоксикира в продължение на 3 дни, а след това да включат млечни продукти, риба и яйца, които подпомагат имунната система.

"Да се яде риба може 3-4 пъти в седмицата, миш-маши - също. Трябва да се ограничи приемът на меса, може да има белтъчна добавка в зеленчуковите блюда, ядки, бобови храни и пълнозърнести и зърнести варива, гарнирани със зеленчуци", добави още Донка Байкова.

Тя обясни и че в периода на лятото имаме един съюзник срещу коронавируса – витамин D, а излизането от депресията и слънцето са също добри за здравето ни.

Рецепти
  • Кабак - запеканка с тиквички по стара пловдивска рецепта

  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

Последно от Идеи
  • Катето Евро и малката й внучка Катерина ще готвят в MasterChef@Home. Започват с мусака

  • Шеф Петър Михалчев: Никога не бих опитал прилеп в каквото и да е ястие

  • Японка рисува цветя с картофено пюре върху филийки