.
Снимка: Евгений Милов

Станислав Райчев: Като малък обожавах неиталианската пица на баба ми с много тесто

Пожарникар, добър и любящ съпруг, всеотдаен баща, а от няколко дни той е и новият MasterChef на България. След като се срещнах със Станислав Райчев, към списъка мога да добавя усмихнат, позитивен и пълен с енергия. С него си говорихме както за гурме, така и за провалите в кухнята, за боба и пицата на баба му с много тесто, за първите стъпки в кулинарията, както и за следващите по-големи, които го очакват.

Ако никой не те познаваше в момента, но трябваше да се представиш все едно ще кандидатстваш за работа в най-изискания ресторант, какво щеше да кажеш за себе си?
Освен че съм победител в MasterChef ли (смее се)? Ще кажа, че съм много стриктен в изпълнението на задачите, целеустремен и изпълнявам всичко докрай, винаги съм готов за борба и учене. Мога да приготвям различни видове храни, не се притеснява от това, че не съм виждал даден продукт, обичам да експериментирам и използвам нови продукти, имам явно някакъв талант да ги комбинирам, така че мисля, че мога да се справя с почти всяка задача.

Кои завъртяни гурме думички чу за първи път в кухнята на MasterChef?
Една от първите беше глазиране и тогава нямах представа какво означава, след това конфит и т.н.

Станислав Райчев, masterchefКак започна всичко с готвенето? На каква възраст сготви първата си гозба?
Бях на 10-11 години, когато започнах сам да си правя сандвичи, палачинки, бързи закуски вкъщи. Като студент започнах да готвя по-сериозни манджи. Тогава тренирах усилено фитнес и трябваше да се храня добре. А когато заживяхме със съпругата ми, започнахме да си готвим с нея доста по-здравословно и да внимаваме с какво се храним. Тогава започнах да експериментирам в кухнята.

Как един любител готвач, каквито сме повечето готвещи у дома, научава толкова много за кулинарията, че да стане MasterChef на България? Някои от участниците бяха пътували много и познаваха различни национални кухни. При теб случаят какъв е?
Ако си пътувал много по света, виждаш много различни кухни и техники. Аз не съм пътувал толкова много, колкото други участници, но с гледане на телевизия, клипчета и четене на книги се получиха нещата. Друг е въпросът, че не можеш да пробваш на вкус ястие, което си гледал по телевизията, но можеш да се опиташ да се доближиш максимално до визията и до това как се прави.

Спомняш ли си кое беше първото гурме, което приготви?
Със сигурност, първото ястие, което беше гурме и можех да възкликна „уау“, като го видях, беше в MasterChef. Преди това ястията ми са били на по-любителско ниво и не съм гледал презентацията да е на ниво. В кухнята на предаването видях, че това е много важно и започнах повече да се старая.

Севиче от фагри, телешко бонфиле и сладка баница с печен лешник - тристепенното меню на Станислав Райчев за 100 000 леваСтанислав Райчев е името на новия MasterChef на България

Т.е. всеки човек може вкъщи да си приготви гурме?
Трябва да познаваш техниката как да приготвиш даден продукт, за да бъде сготвен както трябва, да комбинираш вкусово останалите компоненти и най-вече да знаеш как да подредиш чинията, за да изглежда красиво и за окото.

Станислав Райчев
Снимка: Евгений Милов

Знаем, че повечето кулинарни майстори са усвоили първите си уроци от бабите си. Ти какво си научил от тях?
Като повечето от нас, когато бях малък, цяло лято прекарвах при бабите си – едната живееше в Малко Търново, другата - в Карнобат. И при тях, разбира се, се наслаждавах на различни ястия. Спомням си, че баба ми в Карнобат приготвяше боб, който беше най-хубавият боб на света, а също и пица, която няма нищо общо с оригиналните италиански - една дебела с много тесто, която обожавах да ям. Това бяха първите ми сблъсъци с кулинарията.

Имал ли си провал в кухнята, който е налагал обаждане до Пожарната?
Чак такъв провал не съм имал (смее се). Имахме една случка – започнахме да готвим вкъщи. Имахме пластмасови кутии, които не знам по каква причина бяха оставени във фурната. Съпругата ми включи фурната да загрява и отидохме в другата стая. По едно време влизаме в кухнята и всичко беше задимено и кутиите вече ги нямаше...

Е, слава богу, че сте имали пожарникар подръка!
Дори двама!

След MasterChef и обучението в Le Cordon Bleu накъде? Собствен ресторант?
Трудно е да се реши веднага, а и искам да поотминат емоциите около предаването. В момента с някои от участниците във формата стартираме с авторски вечери по морето и в страната, за да могат хората, които искат да се зпаознаят с нас, да го направят на живо. Засега няма да отварям собствен ресторант, защото това изисква много неща. Освен финанси, трябват много познания не само за кулинарията, за които не съм готов все още. По принцип продължавам да съм си пожарникар, ще се опитам да съвместявам двете неща заедно.

станислав райчев

За какво мечтаеш? Имаш ли други големи мечти след MasterChef?
MasterChef е доста висока стъпка, така че следващата след нея, ще трябва да е на много високо ниво – убеден съм, че имам силите и възможностите да постигна нещо повече именно в тази насока.

С какво ястие Станислав е успял да спечели сърцето на съпругата си, какво най-често присъства на семейната им трапеза, има ли забранени храни за сина му, както и имат ли тайно шкафче с шоколад у дома – за всичко това можете да прочетете в ladyzone.bg.

 

Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

Последно от Идеи
  • Шеф Петър Михалчев: Никога не бих опитал прилеп в каквото и да е ястие

  • Японка рисува цветя с картофено пюре върху филийки

  • 3 различни начини за боядисване на яйца, които може би не знаете