.
Снимка: iStock

За какво са полезни черниците (дуди)?

Плодовете на черницата, известни още като дуди, напоследък като че ли са позабравени, изместени от другите сладости от природата през този сезон – джанки, череши, сливи, както и от екзотичните плодове, които се предлагат във все по-голямо разнообразие по магазините. Но дудите си остават плодовете на детството, на времето, когато по-смелите от тайфата се покатерваха на високите клони, където са най-узрелите и сладки плодове, късаха за себе си, но не забравяха да напълнят шепи и за приятелчетата си.

Черниците зреят от средата на юни до началото на юли месец. Малките плодчета приличат на тлъсти гъсенички. Имат дребни семчици и къса, твърда дръжка. Интересно е, че най-много черници се отглеждат в Китай. В началото са се ползвали само заради листата, които са храна копринената буба. Малко по-късно биват оценени и здравословните и вкусовите ползи и на плодовете. Римляните използвали неузрелите плодове на черната черница за спиране на кървене от рани. Зрелите плодове пък смесвали с мед, смирна и шафран, и използвали сместа като лекарство при възпалено гърло и болки в стомаха.

Доказан факт е, че ако хора със сърдечни проблеми в продължение на 1 месец ядат по 300 г дуди на ден, сърцето им значително подобрява работата си.

За лечебните свойства на уникалната черница също се пише в традиционната китайска медицина, където те се считат за защита на черния дроб, укрепване на хрущяла, за нормализира кръвното налягане и за диуретично средство. В България се отглеждат бяла (Morus alba), черна (Morus nigra) и червена (Morus rubra) черници. Разликата между тях е цветът на плодовете им, както и периодът, в който зреят. Бялата е най-сочна и сладка от май до юли, а черната – от юни до август.

Черните дуди съдържат около 1,85 мг желязо на 100 грама плод. Плодовете са богати и на антоцианини и действат противовъзпалително.

Белите дуди са с високо съдържание на захар. В народната медицина най-често се използва при диабет. Лечебният ефект идва от листата на дървото. В половин литър вода се запарват шепа нарязани листа и се оставят да престоят 10 минути. Изпива се по 1 ч. ч. преди основно хранене. Изследване в International Journal of Biological Sciences показва, че листата на бялата черница съдържат флаваноиди, полезни при висок холестерол и хипогликемия.

дуди
Снимка: iStock

Червените дуди са пълни с антиоксиданти. Те са най-подходящи срещу възпаления на венците. Витамините с антиоксидантно действие – А, С и Е, помагат за обновяването на клетките.

дуди
Снимка: iStockРядко срещаният вид шандудия е черна черница, която зрее от края юни- до края на август. Плодовете й са сочни, със стипчив вкус. Тя е изключително полезна при афти в устата. От плодовете се прави сладко (без захар), а може да се приготви и сироп за жабурене. Дърво от този вид има в Кюстендил.

В 100 г сурови черници се съдържат 44% от дневната стойност за витамин С. Най-добре е да се хапват сутрин на гладно.

Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

Последно от Идеи
  • Шеф Петър Михалчев: Никога не бих опитал прилеп в каквото и да е ястие

  • Японка рисува цветя с картофено пюре върху филийки

  • 3 различни начини за боядисване на яйца, които може би не знаете