.
Снимка: Facebook/Паваж

На гости в Града под тепетата: ресторант "Паваж"

Из тесните улички на Пловдив в творческия квартал „Капана” (ул. „Златарска“ 7), откриваме интересен ресторант, открояващ се от другите с изключителна домашна кухня. 

паваж
Снимка: Даяна Петкова

 От отварянето си през миналата година, това китно място бързо се превърна в любимо не само за пловдивчаните, но и на всеки, имал късмета да го избере за хранене. Заведението е малко и уютно, на два етажа като има индустриален стил в предимно сиви тонове.

По всичко личи, че в „Паваж” не правят компромиси с вкуса и качеството на храната. Продуктите се подбират от специализирани магазини, като по-голямата част от зеленчуците идват от частната градина на собствениците в близост до града.

Менюто е семпло с няколко предложения за всяка категория, но пък е напълно достатъчно. Както любителите на месото, така вегетарианците и веганите могат да открият себе си в някое от ястията. Кухнята е фюжън между българска и интернационална кухня, като има предложения с интересни наименования като салата „София окръг” (типична шопска) и кюфтета „Мими Иванова”.

Любителите на вкусната закуска може да опитат сутрин апетитни мекици или пържени филийки с домашно сладко и краве сирене, в комбинация с айрян или специалното кафе DABOV.

Едно от най-добрите предложения за сезона в заведението е червения боб с нахут (7 лв.), къри, чери домати и рукула, както и пълнен патладжан на фурна с краве сирене и песто (8 лв.).

паваж
Снимка: Даяна Петкова

И двете ястия имат невероятен аромат и вкус, който дълго остава в съзнанието ни. Друг кулинарен хит на заведението са гореспоменатите кюфтенца „Мими Иванова” (8 лв.), както и печени ребра, мариновани в сос от целина, лук и моркови (11 лв.). 

паваж
Снимка: Даяна Петкова

Дори обикновено нещо като хляба е истинска вкусотия, тъй като е приготвен по бабина рецепта с масло, билки и шарена сол. Като фин завършек на гостуването може да опитате някои от петте десерти, които заведението предлага - като морковена торта с нар или пък брауни с кардамон.

От безалкохолните предложения можете да се насладите на фреш, лимонада „Паваж”, домашен студен чай, американско газирано и айрян. Особено голямо впечатление прави домашната лимонадата с малини, тъй като е истински свежа, ароматна и вкусна, сякаш приготвена от току-що набрани плодове. 

Заведението разполага с голям избор от алкохол, като набляга предимно на вина от регионални изби от по-малки български производители, но също така предлага над 40 вида ракия от България (Крушова Троян, Мускат с. Муселиево) и Балканите (Сръбска медена ракия, Македонска гроздова ракия). Има и избор от занаятчийска бира, както и собствена марка червен ейл „Капана”.

Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

Последно от Места
  • Джон Бон Джоуви откри два ресторанта за бедни и бездомни

  • Акцент на DiVino.Taste 2019: колко е важен произходът

  • Дегустация в ресторант Floret (ВИДЕО)