.

Опитайте език от източнобалканска свиня и тарталета с мастика на представянето на "100 милиона години храна"

"100 милиона години храна" (изд. Gourmet Publishing) - една книга, която преплита наука и лично съпричастие към хората и храната. Авторът Стивън Ли използва системен изследователски подход, но в самият текст е толкова жив и енергичен, че читателят може да усети, че той се е забавлявал, докато е писал. 

Книга, която носи в себе си антропологичното, следва да бъде представена на място, което е близо до земята и традициите. 

"Багри" (ул. Добруджа 10) - софийският ресторант, който изцяло споделя философията на Slow Food, предлага на 19 юни, вторник, една специална вечеря, посветена на новоиздадената книга. Тя е интересен антропологичен разказ и пътепис за храната на нашите предци и развитието й днес в различните човешки култури.   

Книгата "100 милиона години храна" на Стивън Ли ще бъде представена по време на вечерята от Десислава Димитрова – неин преводач, доктор по биология и координатор на Slow Food в България.

Тематичното меню "100 милиона години храна", приготвено от шеф-готвач Ивайло Игнатов, включва:  

  • малка вкусна изненада за добре дошли
  • Розово-червени домати, цвекло печено в сол, овче сирене от ферма Багри, листа от маточина

вино: Rupel Rose Anita каберне совиньон, санджовезе и мелник 55 2017 

  • Жарен свински език от източнобалканска свиня с качамак, зеле, сос от шипка и орехи

вино: Bratanov Chardonnay Sur Lie 2017 

  • Кайсии с мед и варива, еленски бут, родопско жълто сирене

вино: Villa Melnik Bergule мелник и пино ноар 2014 

  • Тарталета с череши, бахар и мастика за десерт

Цената на куверта е 55 лева, като включва 4-степенно меню, по 100 ml от всяко вино и книгата "100 милиона години храна" на Стивън Ли. Може да закупите куверти онлайн тук. Денят е 19 юни, вторник, а часът - 19:30 ч.  

Мнения и коментари
    Рецепти
    • Хрупкави калмари за 3 минути

    • Кална торта

    • Ледена гофрета от банани и ягоди

    • Яйчен крем Сабайон с ягоди

    • Приказен пай в бурканче с горски плодове

    • Сьомга с ароматен шафранов ориз

    Последно от Места
    • Вила за гости Тарас Шиманский - тайната на кекса*

    • Veleka beach – да хапнеш на морето бургер с био телешко, и то какъв?!

    • Течна шопска салата и питка от бабата на Андре Токев в ресторант ANDRé