.
Снимка: iStock

Почти 30% от хората решават къде ще почиват, според това какво ще ядат там

20 Септември 2018

За 27.6% от потребителите популярността на местните храни и напитки е най-важният критерий, за да изберат къде ще почиват. От това се интересуват най-много хората, родени след 1980 г.. За по-възрастните този критерий няма такова важно значение. Данните са от проучване, осъществено през третото тримесечие на тази година, на международната компания за събиране и анализ на данни GlobalData. 


Интересът към храната и националните кухни става все по-водещ при избора на дестинация. Лесният достъп до отдалечени кътчета стимулира запознаването с нови култури. Храната е един от начините да се опознае местния бит и човек да се потопи максимално в атмосферата на посетената страна. 

Градските пазари с фермерски продукции, стрийтфуд течението в кулинарията и фестивалите на тази тематика, както и уроците по готвене са едни от засилените тенденции в последно време.

Какво е "Food Truck" и къде са най-вкусните хотдози и бургери на колела в България

Домашната кухня, готвенето вкъщи и бавното хранене стават все по-популярни. Полезно приложение за пътуващите, които ценят вкусната храна е EatWith. С него може да откриете в над 150 града по света гостоприемни хора, при които да отидете, за да хапнете местна храна, кулинарни уроци, партита, , къде се продава домашно приготвена храна, да направите обиколки с включена храна и др. 

Един пример - вечеря с Изабел в Барселона, която показва как се приготвя паеля или фидеуа, е с цена 36 евро. За тази сума ще получите урок по готварство, може сами да се включите в приготвянето на ястията, напитки за старт на вечерта, зелена салата или супа, основно ястие, десерт - крем каталана или лимонов крем, кафе или билков чай, бира или вино. Възможността за общуване с местни хора и опитване на домашна храна е най-ценното, което хората отбелязват в този нов тип туристическа кулинарна атракция. 

Мнения и коментари
  Рецепти
  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

  • Коледни сладки - Nikolaustashen

  • Лесен щолен без мая

  Последно от Места
  • Джон Бон Джоуви откри два ресторанта за бедни и бездомни

  • Акцент на DiVino.Taste 2019: колко е важен произходът

  • Дегустация в ресторант Floret (ВИДЕО)