.
Снимка: FACEBOOK/Savini Gelato

В джелатерията на Савина от MasterChef опитахме истински натурален сладолед с овча рикота, плодово сорбе и биопродукти

На уличка „Сан Стефано“ 9, в близост до Докторската градина, се намира „Savini Gelato“, където за пръв път опитахме занаятчийски сладолед. Посрещат ни с усмивка, италианско кафе и малка бяла чашка натурален сладолед от млечен шоколад. Белите масички на тротоара гледат към красивата къща с ягодите, а вътре италианската витрина крие около десетина вида натурален сладолед. Районът е обявен за smoking free area и можете да сте спокойни, че докато похапвате отпред, няма да сте пасивни пушачи.

Джелатерията отвaря врати на 5 април, а вече опашките от клиенти я изпълват. Мечтата на Савина Николова, която ни е позната от участието си в MasterChef, е да прави истински натурален сладолед без оцветители, палмова мазнина и каквато и да било химия. Целта е децата да ядат най-хубавия сладолед - гурме с абсолютно натурални биопродукти. А експериментите с рецептите са част от ежедневието на “Savini Gelato”. Савина има смелостта да създава рискови вкусове като мандарина с див копър и синя спирулина (цветно и специално за децата).

Витрината, която откриваме вътре, не е типичната сладоледена витрина, която може да видите у нас. Не очаквайте планини от сладолед, защото се оказва, че сладоледът не може да стои естествено надигнат без химия. Тук той е вътре във витрината и е покрит с малко капаче. Тя е устроена така, че температурата вътре да е равномерна навсякъде и вашият джелато да е добре охладен. Всеки ден можете да избирате между 10 и 12 вида сладолед. Топ вкусовете са: Cassata Siciliana, Парадулас, Шам фъстък и класиката от сметана и млечен шоколад. Вкусът не е прикрит със захар, а във всяка лъжичка сметана усещаш вкуса на мляко.

Cassata Siciliana съдържа фермерска овча рикота (от остров Сардиния), сицилиански портокали, био бадеми от Авола, черен шоколад и био мляко. Компромисът с продуктите е недопустим и ще го усетите.

Плодовите сладоледи, които предлагат, са сорбе, което означава, че не съдържат мляко. Всички те са веган и се произвеждат с проверени плодове и никаква химия. Ягодите за ягодовото сорбе се мият една по една и се киснат в сода преди да се превърнат във вкусово изкушение. Най-впечатляващото е сорбето от манго. За изработката му се поръчва специален вид Mango Alphonso, който никак не е лесен за намиране.

Savini Gelato
Снимка: FACEBOOK/Savini Gelato

Най-хубавото е, че има и доставки по домовете. Ако искате да си вземете сладолед за вкъщи, то можете да си изберете 6 различни вкуса. Опцията се нарича гурме бокс с шест топки. Основните видове са качени на сайта, откъдето може да ги поръчате онлайн.

Savini Gelato
Снимка: FACEBOOK/Savini Gelato

И една тайна от кухнята – задава се още един вкус със сърце, душа и мечта. Скоро очаквайте сладолед с розово масло.

Мнения и коментари
  Рецепти
  • Кестени по провансалски

  • Крем супа от тиква

  • Турска баклава с бадеми и мед

  • Пиле с ориз и зеленчуци

  • Балеринки с кристална захар

  • Салата табуле с амарант и нар

  Последно от Места
  • Street food Baozi - мястото с вълшебна супа и азиатско паучи

  • 5 нови неща, които ще ви заинтригуват на форума за вино DiVino.Taste 2018

  • Какви храни се продават в училищните лавки?