.

Ваня от Vanilla Kitchen: Любовта трябва да е без угризения, сладкишите - също

Love you more  - това е слоганът на тазгодишното предложение за Свeти Валентин на Vanilla Kitchen – сладкарницата, в която може да подсладите живота си с торти от натурални продукти, кремове със сусамов тахан, мъфини с натурален шоколад, безглутенови изделия и бутикови шоколадови бонбони и др.

Сръчните „ванилки“ са подготвили 3 вида сурови ядкови чийзкейкове по повод Деня на влюбените. Може да изберете от ягоди с бергамот, малини с лимон и боровинки с банан. Изкусително, нали?

Чийзкейк без млечни?!?! Да, може!

„Това е перфектната рецепта! Супер гладък, топи се устата, дори не можеш да познаеш, че има кашу!“, споделя Ваня, която е „главнокомандващ“ в сладкарницата. „Чийзкейковете са банално розови (смее се), с фурми, бадеми, кокос, кашу, бадеми, плодове и лимон. Любовта трябва да е без угризения, сладкишите също.“

vanilla kitchen

Розовият цвят се постига с пасиране на плодовете. Във Vanilla Kitchen работят с екстракти от чушки, моркови, спирулина, куркума, цвекло. Използват и активен въглен, когато трябва да рисуват със сиво и черно. Звучи доста по-различно от тартазин, еритрозин и понсо, нали? Това именно са вредните Е-та, които трябва да избягваме, а с бягането от тях ванилките се справят по-добре от Ивет Лалова.

vanilla kitchen

Що е то любов и има ли ванилия в нея?

"Обичам да се храня, обичам храната ми да е вкусна и обичам сладкиши! Самото им приготвяне ми доставя удоволствие. За мен това е любовта - удоволствие от правенето на любимото ти нещо. Вярвам, че хората го усещат в нашите сладкиши, дори на някой да му звучи наивно." 

Преди да се появи Vanilla Kitchen, Ваня работи в офис, а през свободното си време мисли за торти и прави торти. Желанието да прави това, което я увлича силно, я кара да напусне и изцяло да се пресели в света на сладкишите. Първата сладкарница се появява след много труд и усилия.  Второто им преместване е, когато Ваня е бременна в 5-ия месец. Алтернативите са сега или няма да е скоро. Ако поговорите дори и малко с енергичната Ваня с красиви очи, ще се убедите, че „няма да е скоро“ всъщност просто няма как да и е опция.

Настоящата сладкарница се намира на ул. "Крум Кюлявков" 15, в близост до метро станция „Г. М. Димитров“. Ярки цветове, светло дърво, детски игри и занимавки и сладкиши с чиста съвест – четири причини да харесаме това място.

vanilla kitchen

Храна за влюбване

Ако искате да накарате мъжa да се влюби във вас, Ваня препоръчва да опитате с торта „Черешов цвят“. Разказва ни, че тя е с шоколадови блатове, много крехки и леки, с крем с маскарпоне, сметана и черешово сладко... И всъщност не разказва, а доволно мърка от сладост. На Телеца любовта му минава през стомаха. А тя определено е 100%-ов такъв.  

Какъв е вкусът на любовта, Ваня?

"Любовта има вкус на вода! Хем ти е писнало, хем не можеш без нея. Като с мъжа, с когото живееш от години – не мога да те гледам повече, но не мога и без теб!"

Ако трябвa да препоръча нещо бързо и лесно за приготвяне в Деня на влюбените, това е шоколадов мус с вино. Но ако искате нещо още по-специално и имате нужда от точна рецепта, ето как да си приготвите любовния суров чийзкейк с кашу на Vanilla Kitchen. 

Необходими продукти:

За основата:

100 г бадеми
50 г кокосови стърготини
180 г меки фурми

За крема:
220 г накиснато кашу
50 г лимонов фреш
100 г мед/агаве/кленов сироп
200 г кокосово мляко
130 г кокосово масло
щипка сол, ванилия

По желание:
цветчета липа,
какао, кафе, ликьор

Приготвяне:

Кашуто се накисва за 6 часа. 

В кухненски робот се слагат бадемите, смилат се на ситно, добавят се кокос и фурми. Сместа се смила, докато стане на лепкаво тесто. То се разстила с лъжица във форма за торта и се притиска добре.

Кашуто се отцежда и се прехвърля в блендер. Добавяме лимоновия сок, кокосовото мляко, подсладителят, солта, ванилията и липата (по желание) и се разбива за 3-4 минути.

Разтопеното на водна баня кокосово масло се добавя към сместа и се обърква отново. По желание сместа се разделя на две части – първата се излива върху основата и се прибира във фризера за да стегне.

Към втората смес се добавя по 1 с.л. смляно кафе, какао и 2 с.л. ликьор от рози. Изсипва се отгоре. 

Чийзкейкът се освобождава от формата с помощта на нож, потопен в гореща вода. Консумирайте поне след 12 часа в хладилник. 

чийзкейк



И не забравяйте да си кажете "Обичам те!" - преди и след първата хапка!

Мнения и коментари
    Рецепти
    • Бразилска пита с царевица от консерва и без брашно

    • Чипс от листа на карфиол

    • Кюфтета от фазан със сос от червени боровинки

    • Магическо японско руло с банан (ВИДЕО)

    • Пилешкият пастет на Жак Пепен

    • Пиле с ориз

    Последно от Места
    • „Прегърни готвача“ - любов от първа хапка

    • Vanilla & Me - печи, рисувай, отхапи!

    • ROSSO – първият бар за рисуване в България