.
Снимка: iStock

Каква е разликата: сладкарска сметана – заквасена сметана

23 Август 2016

Формата и опаковката, под която може да откриете сметаната в магазинната мрежа, е най-различна - на прах, течна, кремообразна, суха, в пакетче, спрей под налягане, картонена или метална консервена кутия, капсули и т.н. Всяка има своето предназначение, вкус и различен начин на приготвяне. В зависимост от това каква ще изберете, ястието ви ще получи допълнителен вкус или пък ще стане кулинарна катастрофа. Често в рецептите се упоменава само сметана. Тогава трябва да се досетим от самия вид на ястието каква сметана има предвид авторът. 

сметана
Каква е разликата: многозърнест-пълнозърнест хлябИ кой за купуваме


Сладкарската сметана се използва най-вече за приготвяне на сладкиши. Тя е прахообразна или течна. За да се получи крайният продукт, се разбива в добавка с вода, прясно мляко и/или някакъв вид подсладител. Добре е преди разбиване сметаната да е стояла поне час в хладилника. Охладеният продукт се разбива по-лесно и крайният резултат е по-успешен. Със сладкарска сметана може да украсите торта или мъфини, да направите пълнеж за руло, както и да я добавите в кафето. Тя е основна съставка в сладоледите и крема маскарпоне.

Каква е разликата между зелените, червените, жълтите и оранжевите чушкиАко сте израснали в страната на чушкопека, е добре да знаете тези неща


Заквасена сметана
е близка по консистенция, вид и вкус до киселото мляко. Тя е по-скоро солена, отколкото сладка, въпреки че вкусът й се води неутрален. Продава се в кофички с фолио отгоре. Тя е с различна масленост, което определя и гъстотата й. Заксвасената сметана се получава чрез заквасване с бактерия, както се прави киселото мляко.

Сметанови спагети с три вида сиренеТолкова е вкусно!

С нея може да направите прекрасен бял сос за спагети и други тестени изделия (пелмени, талиатели); тя е и вкусна добавка за свежи салати, супи, чийзкейк, и др.

сметана
Мнения и коментари
  Рецепти
  • Постни кюфтета от леща

  • Телешки аспик

  • Малки маслени пайчета с мечета

  • А чухте ли вече песента за кекса?

  • Пенерлия - по рецепта от казанлъшките баби

  • Захарно-канелен венец с масло

  Последно от Техники
  • Защо не е нужно да миете суровото пиле преди готвене?

  • Черен петък 2017- топ 5 на най-изгодните покупки за кухнята

  • Иван Гинчев: Изяждах по 7 шоколада всяка вечер, след Фермата намалих сладкото с 90%