.

На Архангеловден омесете Рангелов ляб

Архангел Михаил вади душите на хората, затова го наричат душевадник,  вадидушник или възодушник. За да не се страхуват хората от него, преди това той им подава... ябълка.

На 8 ноември църквата отбелязва Архангеловден, наричан още Рангеловден, Хрангелувден и св. Рангел. Да са честити всички, които носят имената Ангел, Михаил, Рада, Рая, Пламен/а, Огнян/а, Милен/а, Гаврил, Искра и производни!

Какво се слага на масата?

На много места в България за почит на светеца се прави обреден хляб, който се нарича Рангелов ляп, Рангелово блюдо или параклис. Когато дойде време за вечеря, по българска традиция, която съществува и на други празници, хлябът се разчупва на кръст от най-възрастния човек в семейството. Той полива Рангеловото блюдо с вино и изрича молитва.

архангеловден
Снимка: Istock.com

В църквата след службата се раздава жито за здраве. Купичката трябва да се поеме с две ръце и да се благодари с думите "Колкото зърна, толкова купи здраве!".

От Архангеловден се подготвяме за голямото чудо

Архангеловден е последният от големите есенни празници. Той поставя началото на период, в който хората се вглеждат в себе си, подреждат ценностите си и се подготвят за голямото коледно чудо – раждането на Христос. Този ден е празник за всички ангели и серафими. Ангелите са пазители на човешкия род, а при раждането си всеки човек получава свой.

архангел михаил
Снимка: БГНЕС

Честит празник на всички именици, както и на ангелите - в нас, до нас, над нас!

Рецепти
  • Кабак - запеканка с тиквички по стара пловдивска рецепта

  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

Последно от Идеи
  • Проф. Донка Байкова: Киселото мляко намалява риска от зараза

  • Катето Евро и малката й внучка Катерина ще готвят в MasterChef@Home. Започват с мусака

  • Шеф Петър Михалчев: Никога не бих опитал прилеп в каквото и да е ястие