.

На Архангеловден омесете Рангелов ляб

Архангел Михаил вади душите на хората, затова го наричат душевадник,  вадидушник или възодушник. За да не се страхуват хората от него, преди това той им подава... ябълка.

На 8 ноември църквата отбелязва Архангеловден, наричан още Рангеловден, Хрангелувден и св. Рангел. Да са честити всички, които носят имената Ангел, Михаил, Рада, Рая, Пламен/а, Огнян/а, Милен/а, Гаврил, Искра и производни!

Какво се слага на масата?

На много места в България за почит на светеца се прави обреден хляб, който се нарича Рангелов ляп, Рангелово блюдо или параклис. Когато дойде време за вечеря, по българска традиция, която съществува и на други празници, хлябът се разчупва на кръст от най-възрастния човек в семейството. Той полива Рангеловото блюдо с вино и изрича молитва.

архангеловден
Снимка: Istock.com

В църквата след службата се раздава жито за здраве. Купичката трябва да се поеме с две ръце и да се благодари с думите "Колкото зърна, толкова купи здраве!".

От Архангеловден се подготвяме за голямото чудо

Архангеловден е последният от големите есенни празници. Той поставя началото на период, в който хората се вглеждат в себе си, подреждат ценностите си и се подготвят за голямото коледно чудо – раждането на Христос. Този ден е празник за всички ангели и серафими. Ангелите са пазители на човешкия род, а при раждането си всеки човек получава свой.

архангел михаил
Снимка: БГНЕС

Честит празник на всички именици, както и на ангелите - в нас, до нас, над нас!

Мнения и коментари
    Рецепти
    • Лесен щолен без мая

    • Сладко от цели мандаринки

    • Стафидена пита с мед за Деня на християнското семейство

    • Зелеви сарми с кайма

    • Пай с тиква

    • Пиле с карамелизирани лимони

    Последно от Идеи
    • 3 рецепти с шаран за Никулден

    • Три рецепти, ухаещи на канела, за Коледа

    • Откриха червени водорасли, които имат вкус на бекон, когато се запържат