.

5 дни в Италия за 300 лв. – кои са евтините и вкусни храни и напитки? (ГАЛЕРИЯ)

Идеята да напълним по една раница с багаж и да тръгнем за Италия идва спонтанно. Ако 6 месеца не можеш да организираш женско море в България с приятелки, това значи, че за 2 седмици сте планирали Италия до най-малката подробност. Наричат го – женска логика. И така решаваме да пътуваме до Страната на ботуша с ръчен багаж, да останем 5 дни и да ни е евтино. Оказа се възможно. 

Как да стигнем за малко пари?

Притиснати от времето и ангажиментите около деца и работа, нямаме възможност за голям период, в който да планираме почивката си. Това има своите минуси – пътуваш с билети, чиято цена е такава в момента и не можеш да се възползваш от намаления. Ако ги нямаше тези фактори обаче, цената на билета е основното перо, което намалява общия бюджет за пътуването. Така полетът до Бари в двете посоки за нас е с цена 169 лв. Но нискобюджетните компании предлагат изключително атрактивни намаления, с които може да пътувате до някое от летищата на Италия и само за 9 евро.

Италия
Снимка: Росица НиколоваМоже да свалите цената още повече, ако използвате карта за отстъпка, които се предоставят от съответните летателни компании. Имайте предвид, че не може да ползвате на приятел, ако той не пътува с вас. В сезона на почивките много банки промотират различни свои разплащателни продукти и използвайки карта на определена банка, за да си платите билетите, може да получите още по-ниска цена. 

Застраховката е задължителна част от всяко пътуване. Бъдете подготвени, защото едно нехайство може да ви струва скъпо. За да ви излезе по-изгодно, направете туристическата си застраховка в компания, в която и преди сте имали. Така може да получите между 10 и 15% намаление на крайната цена. Застраховката покрива медицинска помощ, включително стоматологична, в зависимост от застрахователната сума от 10 000 до 50 000 евро и е между 60 и 80 цента на ден. За 5 дни в Италия плащаме застраховка от смешната сума 7 лв., която дори пада още след 15% намаление за вече ползвани услуги. За щастие, не ни се налага да се възползваме от тази услуга!

Кацнали в Бари, трябва да стигнем до Барлета – малък пристанищен град с приятни плажове и впечатляваща архитектура в старата част. Използвайки метро (5 евро) и влак (4,10 евро) добавяме към бюджета си още почти 10 евро.

Къде да спим и как да спестим?

И booking.com, и airbnb.com предоставят прекрасни и евтини възможности за комфортно настаняване по цял свят. Откриваме нашето място през първия сайт. За да стане цената по-ниска цената и там, използваме код, който ни е предоставен от платформата при предишна резервация от там. Това намалява крайната сума с 10 процента.

За да спестите още малко пари, може да се опитате да договорите цена със собственика. Ако стаята се дава за 3 възрастни, лесно ще договорите спането на още един. Това ще увeличи сумата, но разделена между повече хора, крайната цена, която всеки трябва да плати, се оказва още по-малко. При нас се получи така – 3 момичета трябваше да заплатим 473 лв. за 4 нощувки. В последния момент се присъедини още една приятелка. Успяхме да се договорим със собственика, използвайки съобщенията в booking.com, за нея да заплатим на място, на ръка. Така той плаща по-нисък процент към сайта, а ние вместо 157 лв. трябваше да платим по 120 лв. на човек за всички нощувки, т.е. всички са доволни.

Какво да ядем?

Добре е в цената на нощувката да има включена и закуска. Не че закуските са невероятно вкусни, но винаги ще имате нещо за хапване под ръка, докато се ориентирате къде са местата с хубава храна. В Италия тестото е на почит навсякъде и по всяко време. В нашето хотелче получаваме огромен поднос, пълен с кроасани, бисквити, рула с мармалад и сладки с конфитюр за закуска.  

В кафенетата, които не си правят труда да отворят по-рано от 9 часа, може да си купите кафе и кроасан за 1 евро. Кафето е късо и силно. Кроасанът - обикновено с шоколад или крем ванилия. Италианците го пият на крак и хапват, докато ръсят трохи около бара. Ние му се наслаждавахме дълго, като нормални българи.

Италия
Италианското кафе е късо, силно и винаги с чашка вода. Снимка: Росица НиколоваЕвтин, но и вкусен вариант за обяд и вечеря, е купуването на продукти от пазара или магазините. На сутрешните пазари могат да се намерят много риби и морски дарове, свежи плодове и зеленчуци, както и всякакви пресни варива. Не може да пипате! Дори да не знаете езика, ще разберете, че да вземете една праскова и да я помиришете или да пипнете меки и зрели ли са доматите, не е разрешено.

Италия
Снимка: Росица Николова

За сметка на това може да се пазарите за цената. Към 11 часа, когато слънцето напича и обедната почивка за италианците наближава, цените на всичко падат, особено на морските дарове.

Италия
Снимка: Росица Николова

 

Ако изчакате малко, може да купите всичко в пластмасовата касетка за 4 евро.

Италия
На пазара всички се надвикват, но и вашият глас ще се чуе, ако умеете да се пазарите. Снимка: Росица Николова

Купувайте в конкретна сума пари, не в килограми или бройки. Така е най-изгодно за вас. Освен това 2 праскови може да струват 1 евро, но за същата сума може да вземете и 4. Италианците умеят да ухажват клиентите си, когато имат повече време и не бързат. Почти всеки ден ни подаряваха ту стръкове пресен босилек, ту круши.

Италия
Снимка: Росица НиколоваВ магазините ще намерите много видове сирена и колбаси. Малките царевични хлебчета, които са невероятно вкусни, се продават на бройка, като 1 от тях струва 50 цента. Обърнато в левове, за този грамаж е скъпичко, но в Италия е така – като в България, само че в евро.

Италия
Снимка: Росица Николова

Един от икономичните варианти за хапване е пазаруването от гастрономии, където освен качествени продукти, ще получите лично, добро отношение, ще ви нарежат месото на парчета, ще ви премерят точно колкото фокача искате, ще ви дадат еднократни чаши и прибори. С тях може да се отправите към плажа или някой от големите паркове и да вечеряте, седнали на тревата. Освен вкусна храна, така ще успеете да се потопите и да усетите местната атмосфера най-добре.

Вечеря за 1 евро?! И това може. Ако е парче пица, купено от магазинче на улицата. Вкусно е.

Какво да пием?

Евтиният вариант - бира за 1 евро от магазина.

Италия
Бира за 1 евро от магазина, изпита на плажа - прекрасно! Снимка: Росица Николова


По-скъпият вариант - чаша вино за 3 евро + 50 цента сервиз. Бутилка вино в магазина започва от 2,70 евро. 

Хубавото италианско капучино, което препоръчваме непременно да опитате, е на цена от 1,20 евро. Има различни варианти, според кафето, което се използва и добавките.

5 бонус съвета за туристи, за да не си бият главата в пиацата

1.
Винаги питайте за цените на храната, независимо дали сте в магазин, или в заведение. 
 
2.
На пазара не се пипа, на пазар се пазарете!

3. Усмихвайте се и поздравявайте на италиански, за да ви се усмихнат и на вас. Продавачите може да ви дадат да опитате от това, което предлагат, да ви подарят нещо или само да ви питат "Булгария? Стойков?" (имат предвид Стоичков).

4.
Не пропускайте да опитате джелатото им. Цената зависи от вида и големината на фунийката, която си избирате.

джелато
Снимка: Росица Николова


5. Не забравяйте все пак да се наслаждавате на пътуването си, защото в този живот не всичко е пари!

Италия
Снимка: Росица Николова

 

Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

Последно от Места
  • Джон Бон Джоуви откри два ресторанта за бедни и бездомни

  • Акцент на DiVino.Taste 2019: колко е важен произходът

  • Дегустация в ресторант Floret (ВИДЕО)