Баница с ванилия и захарен сироп - Bistro

Баница с ванилия и захарен сироп

Готвене 60 мин. Подготовка 0 мин. Брой порции 5
Рейтинг

Баницата е идеална за закуска, за обяд и за вечеря дори. А сладката сиропирана баница е един прекрасен десерт, който си струва отделеното време. 

Вземете захар, сирене и ванилия - интересна комбинация, нали?

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Брашното се пресява в тава. Маята се размива със захарта в прясното мляко. Прави се кладенче, в което се слагат останалите продукти, плюс шупналата мая. Омесва се меко тесто. Оставя се да втаса за 15 минутки. Разрязва на четири еднакви топчета, които отново се оставят за десетина минутки да починат.
  • 2. Всяко топче се разточва на тънка кора и се намазва с разтопена мас или масло. Корите се поставят една върху друга, като в началото на всяка се слага по малко натрошено сирене. Прави се стегнато руло, което оставяте да почине за 10 минутки. След това го разтеглете възможно най-много и усучете двата му края в противоположни посоки.  
  • 3. Навийте руло като охлюв в тавата. Оставете разстояние между извивките му, за да може да има място при втасването. След като се отпусне, се пече на 200 градуса за 40 минути.
  • 4. Приготвяне на сиропа - в литър и половина вода добавете захарта, ванилиите и изстискания сок от лимона. 
  • 5. След като се извади от фурната, баница се оставя да изстине. Нарязва се на парчета с дебелина около 3 см. Всяко парче се надупчва с вилицата, за да може да поеме добре от сиропа. Първо сипвате 1/3 от сиропа и покривате с фолио за 20 минути, а след това повтаряте процедурата с останалата част. След последното сиропиране оставете баница покрита с фолиото за два часа, за да поеме добре.
  • 6. Когато баницата е готова, я поръсете обилно с пудра захар. 
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Торта "Рафаело" с бисквити и кокос

    • Рибената чорба на капитаните

    • Рибно фрикасе по френски

    • Салата с мариновани сардини и домати

    • Солени шоколадови сладки

    • Лесна салата с царевица и риба тон