.

Чия пудинг с тиква и карамелизирани орехи

Готвене 0 мин. Подготовка 20 мин. Брой порции 0

Това е един бърз и лесен десет, който може да разнообразявате вкусово, като избирате различни плодове. Тиквата може да замените с ябълка, круша, банани или друго по избор. тази рецепта е с печена тиква, защото така се получава най-ароматно. Тиквата обаче може и да сварите или да приготвите на пара. Вместо кафява захар, може да използвате мед, кленов сироп или петмез. важно е да пюрирате сместа добре, за да стане гладка.

Чията има нужда от накисване в продължение на няколко часа, за да набъбне и да удвои обема си. 


Добре е да държите десерта в хладилник. В противен случай кокосовото мляко може да се вкисне. 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Накиснете чията в кокосовото мляко. Похлупете купичката и оставете така поне за 2 часа часа. 
  • 2. Почистете тиквата от кората и я нарежете на едри парчета. Посипете със захар и подредете в тава за печене. Поръсете с половината количество кафява захар и печете във фурна на 180 градуса, докато омекне и стане със златисто по краищата. 
  • 3. Добавете канелата. Пюрирайте тиквата или я намачкайте с вилица. 
  • 4. Смесете орехите с кафявата захар и ги сложете в тиган на котлона. Оставете, докато захарта се разтопи и орехите се карамелизират. Изсипете на равна повърхност, докато изстинат. Сипете в хартиен плик или застелете с хартия и леко начукайте отгоре с дървен чук или кълцалник, така че орехите да станат на по-малки парчета.
  • 5. В прозрачна чаша или друг подходящ съд сипвайте по няколко лъжици от различните смеси, така че да стане на различни слоеве. Най-отгоре поръсете със счукани орехи. 
Рецепти
  • Кабак - запеканка с тиквички по стара пловдивска рецепта

  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци