.

Чийзкейк Горска приказка

Готвене 75 мин. Подготовка 25 мин. Брой порции 0

Печеният чизйкейк е плътен, вкусен, ароматен и лек десерт. Може да звучи сложно за приготвяне, но всъщност не е. Основата е от класическото съчетание бисквити с масло, а пълнежът от смес от сирена. Единственото, за което трябва да внимавате, е да не се напука при печене. За да не се случи, не го изваждайте веднага от фурната, а го оставете да изстива в нея. Дори и да се появят пукнатини, може да ги прикриете с вкусна декорация. 


За нея се използват карамелизирани орехи и шоколадови листа. Изберете листенца, които имат по-релефни нишки. разтопете шоколад на водна баня, по възможност зелен. Нанесете го върху повърхността на добре измитото и подсушено листо с четка. Подредете върху хартия за печене и поставете във фризера за 15 минути. След това внимателно обелете листото и декорирайте с шоколадовия отпечатък чизкейка. 

Начин на приготвяне
  • 1. Смелете бисквитите, заедно с разтопеното масло и лимоновата кора. Трябва да се получи еднородна, лепкава маса. Застелете форма с подвижни прегради с хартия за печене. Изсипете масленото тесто вътре. С помощта на лъжица го разпределете равномерно по дъното, като притискате. Трябва да направите и високи бордове. 
  • 2. Сложете бисквитената основа да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 минути. 
  • 3. През това време направете пълнежа. В купа смесете маскарпонето, крем сиренето, яйцата, ванилията и меда, 
  • 4. Размийте нишестето във вода. Добавете към останалите продукти и разбийте с миксер. 
  • 5. Изсипете сместа върху бисквитената основа и върнете във фурната за още 1 час. 
  • 6. Изключете фурната и оставете чийзкейка вътре, докато изстине. Така няма да се напука. 
  • 7. През това време карамелизирайте орехите. Когато се охладят, поставете ги в плик, застелете памучна кърпа и внимателно начукайте с обратното на нож или кълцалник, за да станат на ситни парченца. Поръсете чийзкейка по края. 
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Зелеви сарми с кайма

    • Пай с тиква

    • Пиле с карамелизирани лимони

    • Дребна риба с розмарин и чесън

    • Сочно тирамису с лимончело

    • Дъзмана - печиво със сирене и извара от Лудогорието