.

Еклери със сметана

Готвене 35 мин. Подготовка 40 мин. Брой порции 4

Ако сте традиционалисти - еклерите със сметанов крем, са вашият мечтан десерт. Рецептата е за 12 еклери, като за всяка една проция се падат по три еклера.

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Лимонът се измива и се подсушава. Половината му кора се настъргва.
  • 2. Маслото и солта се кипват в 250 мл вода. Към тях се изсипва брашното наведнъж. Бърка се докато тестото започне да се отделя от дъното на тенджерата и побелее. Сваля се от котлона и се оставя за кратко да се охлади.
  • 3. Добавят се яйцата и се разбиват с миксер.
  • 4. Сипва се ванилията, настърганата лимонова кора и захарта.
  • 5. Застила се тава с хартия за печене. Тестото се напълва в шприц с голяма звездовидна поставка и се шприцоват 12 розчики.
  • 6. Разбъркват се жълтъкът с битата сметана и се намазват еклерите.
  • 7. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 35-40 минути, докато станат златистожълти.
  • 8. Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят.
  • 9. Всеки еклер се разрязва напречно по средата.
  • 10. За плънката - се разбиват сметаната на твърд сняг заедно с пудрата захар и ванилията.
  • 11. С получения сметанов крем се напълват еклерите. Поръсват се с пудра захар и се сервират.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Сладолед със смокини и сирене

    • Пилешка крем супа с чесън

    • Парени люти чушки

    • Как да приготвим брюкселско зеле вкусно - вариант на фурна

    • Лютеница за мързеливи жени

    • Синдермьо - стара рецепта от Родопите