.

Фалшив шоколад от кестени

Готвене 0 мин. Подготовка 0 мин. Брой порции 0

Предлагаме ви един малко по-различен шоколад, от който може да хапвате с чиста съвест. Вкусът му е малко по-различен от това, с което сте свикнали по принцип, защото една от съставките са кестените. Този десерт е чудесен избор за хладната есен, когато тялото ни има нужда от повече топлина и често си я набавяме с нещо сладко. Меланхолията, която ни прегръща през този сезон, можем да излекуваме със същото "лекарство".


Нужното количество кестени е 700 грама. След като ги сварите и обелите, теглото им намалява с около 200 грама. 

 




 

 

 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. В долната част на кестените се прави лек прорез. Слагат се в съд със студена вода. Тенджерата се поставя на котлона и се оставя да ври 10-15 минути.
  • 2. Ако се образува пяна, трябва да се маха на всеки 5 минути. Водата се отцежда и кестените се оставят да се охладят малко. Почистват се от кората. Когато се махне черупката им, теглото на кестените намалява с около 200 грама.
  • 3. Кестените се пасират, докато се получи гъсто пюре. За да го разредите, може да добавите малко  вряла вода. Разбъркайте. 
  • 4. За крема са ви нужни 250 грама от пюрето. 
  • 5. Медът, водата, ванилията и захарта се сипват в тенджера и се слагат на котлона. Оставят се да кипне, за да се получи сироп. Меда може да замените с кленов сироп или с глюкоза. 
  • 6. Към сиропа добавете пюрето от кестени и гответе още 10 минути на слаб огън. Накрая сипете какаото и разбъркайте. Ако искате по-тъмен и наситен цвят, увеличете количеството. 
  • 7. Шоколадът е чудесен за крем за торти и сладкиши, както и за мазане на филийка. 
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Кестени по провансалски

    • Крем супа от тиква

    • Турска баклава с бадеми и мед

    • Пиле с ориз и зеленчуци

    • Балеринки с кристална захар

    • Салата табуле с амарант и нар