.

Френска селска торта

Готвене 5 мин. Подготовка 120 мин. Брой порции 10

Наричат я руска медена торта, медовик, но в българия е най-известна като френска селска торта. Прави се от много и тънки медени блатове, пухкава сметана и смлени орехови ядки. Истински пропуск е, ако досега не сте я опитвали. 

Според руската традиция тортата е създадена през 18 век от млад готвач, който искал да впечатли императрица Елизабет. Книгите с рецепти за медени сладкиши в Русия изобилстват с варианти на тази торта. В миналото тази торта се е приготвяла само през август месец, защото 14 август се е смятал за първия ден, в който медът може да се събира от кошерите. 

Най-хубавото е, че блатовете се правят само с едно яйце. За крема ще ви бъдат нужни 900 мл квасена сметана, 10 с.л. захар и 200 г орехови ядки.

 

 

 

 

 

 

Начин на приготвяне
  • 1. Разбийте яйцето и захарта. Добавете млякото на тънка струйка. Сложете меда, содата и маслото. Получената смес сложете да се вари на бавен огън до получаването на златист цвят – около 30 минути.
  • 2. Докато е още топла, сипете брашното и омесете. От полученото тесто оформете 5 топки.
  • 3. Разточете всяка топка на тънка кора с диаметър около 30 см и печете по 3-4 минути.
  • 4. Намажете всяка кора със сладко от диви ягоди, бели череши, смокини, сливи или вишни.
  • 5.  За крема разбъркайте сметаната и захарта на ръка.
  • 6. Намажете всяка кора и я поръсете със смлени орехи. Наредете блатовете, увийте тортата във фолио и я оставете няколко часа в хладилник.
Рецепти
  • Кабак - запеканка с тиквички по стара пловдивска рецепта

  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци