.

Италианска великденска тарта

Готвене 60 мин. Подготовка 150 мин. Брой порции 8

Неустоима италианска наслада!

Начин на приготвяне
  • 1. За тестото: 300 г брашно, набухвателят, захарта, солта и нарязаното на парченца масло (80 г) се намачкват на трохи.
  • 2. Добавят се 3 жълтъка и 2 с.л. вода. Замесва се тесто.
  • 3. Готовото тесто се охлажда за 1 час.
  • 4. За крема: жълтъците се разбиват с ваниловата захар и брашното. Налива се кипящото мляко и се разбърква до еднородност.
  • 5. Сместа се изстудява и се смесва с изварата.
  • 6. Обелват се портокалите, изрязва се вътрешността им и се добавя заедно със сока и портокаловите корички в изварата.
  • 7. 2/3 от тестото се разточва на кора с диаметър 36 см. Слага се в намазана с масло форма. Леко се набожда с вилица.
  • 8. Върху тестото се изсипва сместа с изварата, подравнява се повърхността и краищата на тестото се загръщат върху плънката.
  • 9. От останалото тесто се разточват ленти с ширина 1,5 см., които се поставят във вид на решетка върху сладкиша, и се намазват с масло.
  • 10. Сладкишът се пече на 180 градуса около 40 минути. Покрива се с фолио и се пече още 20 минути.
  • 11. Докато тартата се изстуди, студената сметана се разбива на пяна, като постепенно се сипва пудрата захар.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Салата с прошуто, пъпеш и винегрет

    • Хляб с хумус и кисело мляко за 10 минути

    • Печено пиле с бира

    • Кексчета с розова вода и шамфастък

    • Пъстра лятна салата с билково сирене

    • Сочна картофена салата с пресни подправки и лимон