.

Японски бисквити от парено тесто

Готвене 17 мин. Подготовка 45 мин. Брой порции 0

Японските бисквити от парено тесто са меки и гъвкави. Ако запазите целия изпечен блат, без да го режете, може да го изпозлвате за облицоване на торти отстрани, защото тестото лесно се огъва, или за руло. Тестото се оцветява с различни цветове хранителна боя. Може дори да се нарисуват фигури - точки, квадрати, звезди, с боя в контрастен цвят, което прави бисквитите още по-ефектни. 


Приготвят се от маслено, парено тесто, което е познато на сладкарите най-вече от приготвянето на еклери и профитероли. Разбира се, рецептата има своите специфики.

Тестото за тези бисквити може да съхранявате, завито в свежо домакинско фолио, и във фризера. 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Млякото се сипва в малка тенджерка. В него се добавя и маслото. Поставя се на котлона на средна температура и се оставя да заври.
  • 2. Когато се появят първите мехурчета, се добавя брашното. Започва активно да се бърка с лъжица, докато не стане меко и гладко тесто. 
  • 3. Пареното тесто се изсипва в друга купа. Добавя се малко боя на прах - суха или размита в малко количество алкохол. Тестото се разбърква с миксер на ниска скорост, докато се оцвети равномерно навсякъде. 
  • 4. Постепенно се добавя цялото яйце и жълтъците - един по един. Всичко продължава да се бърка с миксера. 
  • 5. В отделна купа се разбиват белтъците със солта. Когато се появят мехурчета, се добавя захарта - лъжица по лъжица. Скоростта на миксера се увеличава постепенно. 
  • 6. Белтъците също се оцветяват с избраната боя в много малко количество, така че да се получи по-светъл нюанс от цвета на сместа с жълтъците. Трябва да се разбият до състояние на твърдост, в което, ако купата се обърне, те да не падат.
  • 7. Сместа с белтъците се сипва в жълтъците. Разбива се на най-ниска скорост.  
  • 8. Тава се застила с хартия за печене. Тестото се излива в нея, като се разнася равномерно с шпатула. Дебелината трябва да е около 5 мм. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса 13-17 минути. 
  • 9. Готовото тесто се премества на равна повърхност, заедно с хартията и се оставя да изстине. Когато това стане, се нарязва на правоъгълници.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Пикантна морковена супа за 20 минути

    • Закуска, която да ядете на вечеря - запеканка с наденички

    • Шоколадова торта с банани

    • Розов оцет с див лук

    • Бутер баница с агнешко и розмарин

    • Торта от стар козунак