.

Как да си направите коледна медена къщичка?

Готвене 14 мин. Подготовка 60 мин. Брой порции 0

Правенето на коледна медена къщичка е традиция във Финландия и други северни страни. Много магазини предлагат готови платки в комплект с крем и допълнителна декорация. Ако искате сами да направите тестото си, използвайте тази класическа рецепта за меденки. 


Следвайте инструкциите стъпка по стъпка, за да "построите" най-вкусната коледна къщичка с аромат на канела и вкус на мед. 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. От всички продукти замесете меко тесто. Отделете малка топка от него, с която да направите меденки - елхички и човечета, за декорация на къщичката. 
  • 2. Направете си хартиени шаблони за различните елементи на къщичката. Разточете тестото и изрежете форми по тях, като използвате много остър нож. Имате нужда от плоскости за 4 броя стени, 2 - за покрив и 4 по-малки за коминче. На дългите стени изрежете отвори за прозорци, а на едната по-тясна - врата. твърда.
  • 3. Изпечете плоскостите в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се 12 минути в на 160 градуса. Тестото леко се зачервява по краищата, когато е готово. Внимавайте да не препечете, защото тогава медената къщичка ще стане твърда. 
  • 4. За декорация използвайте роял айсинг. Очертайте прозорците и вратата на стените. Това може да направите и след като сглобите къщичката, но тогава ще е малко по трудно да работите под ъгъл с кулинарния пош, пълен с глазура.
  • 5. Сглобете къщичката, като за слепване използване разбита сметана. С нея различните елементи се намазват по краищата и леко се притискат.
  • 6. Намажете целия покрив с айсинг, без да заглаждате. Така ще изглежда като естествено навалян от сняг. 
  • 7. Разточете малката топка медено тесто и изрежете елхички и човечета. Изпечете и декорирайте с оцветен айсинг. 
  • 8. Сладките залепете със сметана или с разбит белтък по стените на къщичката.
  • 9. Готовата къщичка оставете да стегне на хладно поне за час. Може да доукрасите със захарни бастунчета, звезди, перли и сребриста сладкарска боичка. 
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Меденки с тахан

    • Крем супа от цвекло и моркови

    • Елха от руска салата и маслини

    • Снежни шоколадови топки в чашки

    • Свински ребра с портокали

    • Магически розов шоколад за пиене