.

Козунакът на баба Пи

Готвене 50 мин. Подготовка 120 мин. Брой порции 24

Всяко семейство си има рецепти, които се предават от баби на майки, от майки на дъщери и ако си късметлия, се оказваш благословен с най-вкусното наследство на света.

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Маята се разтваря с хладка вода, малко прясно мляко, щипка сол, 1 с. л. захар и брашно. Целта е да се получи гъста каша
  • 2. Прясното мляко се загрява, добавят се захарта, яйцата и ванилията. Слага се и 2/3 чаена чаша мазнина.
  • 3. Останалата мазнина се ползва по време на месенето.
  • 4. Брашното се пресява 3 пъти, оформя се на кладенче, добавя се втасалата мая, горната смес (мляко и т.н), добавят се сокът и настърганата кора на 1 лимон.
  • 5. Тестото се меси, докато поеме всичкото брашно и останалата мазнина.
  • 6. Измесването продължава, докато тестото стане гладко и започне да пуска мехурчета - обикновено около 40 минути, с пълна сила важи и правилото „удряне в масата”.
  • 7. Оставя се на топло да втаса. След като удвои обема си, тестото се премесва отново, след което се оформят козунаците.
  • 8. Така оформените козунаци се слагат в съдове за печене и отново се оставят да втасат. Преди да се сложат във фурната, се намазват с жълтъци и се поръсват със захар. Пекат се около 1 час.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Салата с прошуто, пъпеш и винегрет

    • Хляб с хумус и кисело мляко за 10 минути

    • Печено пиле с бира

    • Кексчета с розова вода и шамфастък

    • Пъстра лятна салата с билково сирене

    • Сочна картофена салата с пресни подправки и лимон