.

Крофне - меки и въздушни понички

Готвене 7 мин. Подготовка 45 мин. Брой порции 0

Крофне са меки и въздушни понички, характерни за кухните на Сърбия, Босна, Словения  и Хърватия. Те са кръгли и може да са с пълнеж от желе, мармалад, конфитюр или шоколад. Името им идва от немски - Krapfen (пържени сладкиши), и е вариант на сладкарски изделия от Централна Европа. 

Рецептата за домашно приготвено крафне включва мая, мляко, захар, брашно, сол, масло и яйца. 

В Хърватия и Словения крофне се сервира за късмет и успех на Нова година. Тези десерти са характерни също за празници като Великден и Коледа. 




 


 




Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Размийте маята в прясното мляко, заедно с 1 с.л. захар. Леко разбийте яйцата със солта и разтопеното масло. Смесете ги и оставете маята да шупне за няколко минути. 
  • 2. Добавете брашното и разбъркайте, докато тестото стане хомогенно. 
  • 3. Покрийте с кърпа и оставете да престои около половин час, докато тестото удвои обема си.
  • 4. Изсипете тестото върху набрашнена повърхност. Поръсете с още малко брашно и леко премесете с ръка. Тестото трябва да е меко и леко лепкаво. Разточете го на кора с дебелина около 2 см.
  • 5. Нарежете го на кръгчета - с чаша или с формичка за сладки. Остатъците премесете отново, разточете и пак изрежете. Повторете, докато тестото свърши.
  • 6. Налейте олиото в дълбок съд и го сложете да се затопли на средна температура. 
  • 7. Сложете кръгчетата да се пържат. Когато едната им страна стане златиста, обърнете ги и изпържете от другата.
  • 8. Извадете и изцедете от мазнината. 
  • 9. Поръсете с пудра захар. 
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Картофени кюфтета на фурна с мега хрупкава коричка

    • Риба в тесто за Ники

    • Хляб "Три сестри"

    • Гратен с карфиол

    • Хрупкави банички с пилешко и гъби

    • Турски курабийки с лешници и какао