.

Лесен щолен без мая

Готвене 40 мин. Подготовка 40 мин. Брой порции 0

Щолените са традиционни десерти, които се хапват около Коледа. За да се радва небцето ви на вкусното и богато тесто с пудра захар и масло обаче, трябва да ги приготвите няколко дни преди самия празник. Съхранявайте сладкиша в памучна кърпа и кутия или плътно завит в алуминиево фолио.  

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Пресейте брашното, заедно с  бакпулвера. Сипете в тавичка.
  • 2. Разбийте яйцата със захарта. Добавете крем сиренето и маслото и разбъркайте внимателно. 
  • 3. Овкусете с ванилията, корите, плодовете и ядките. 
  • 4. Сипете сместа при брашното. Замесете меко тесто. Разделете го на две равни части. 
  • 5. Разстелете ги с ръце, докато станат на кора. Не използвайте точилка. Сгънете тестото на две. Така направете и с двете парчета тесто. 
  • 6. Застелете тава с хартия за печене. Поставете двата щолена в нея. 
  • 7. Печете 40 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
  • 8. Горещите щолени намажете с масло, като го оставите да се разтопи по кората. След като попие, напудрете обилно с пудра захар. 
  • 9. Увийте в памучна кърпа и съхранявайте на хладно и проветриво място. 
Рецепти
  • Кабак - запеканка с тиквички по стара пловдивска рецепта

  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци