.

Мързелив Наполеон в чашка

Готвене 20 мин. Подготовка 30 мин. Брой порции 0

Тортата "Наполеон" с крем и блатове от пухкаво маслено тесто идва от Франция. Смята се, че Наполеонът е бил вдъхновен от парче mille-feuille, което означава торта с над хиляда слоя. Днес никой не може да каже със сигурност защо сладкарите са дали името на наполеон на тази торта, но най-популярната версия е, че тортата е направена като символ на 100-годишнината от победата срещу армията на Наполеон Бонапарт през 1812 година.

Приготвянето на тази торта отнема доста време. Ако нямате обаче толкова много търпение, може да приготвите този малко по-лесен десерт, който има същия божествен вкус. 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Разстелете бутер тестото върху равна повърхност, за да стане на стайна температура. Поръсете с брашно и покрийте с кухненска кърпа или с фолиото, в което е било, за да не изсъхва.
  • 2. Разбийте сметаната с яйцето, брашното, захарта, ваниловата захар и солта до гладкост, като поставите купата на водна баня и непрекъснато разбърквайте с бъркалка за 5-7 минути. Кремът трябва да стане плътен и дебел с консистенцията на крем крем. Поставете капак на купата и оставете на студено. 
  • 3. Нарежете листа бутер тестото на правоъгълни парчета. Сложете ги в тава, върху хартия за печене. Набодете с вилица, така че парата, образувала се при печенето, да може да излиза. 
  • 4. Печете за 15-20 минути при 200° C до златистокафяво. Извадете от фурната и ги охладете. разделете правоъгълниците на две, така че да имате само коричките. Не изхвърляйте трохите, използвайте ги за декорация на десерта.
  • 5. Разбийте маслото, така че да побелее. Внимателно го смесете с изстудения яйчен крем. 
  • 6. За да сглобите десерта, използвайте десертни купи или някакъв вид чаши. Сложете 1 с.л. на дъното, върху него парче от бутер тестото, отново крем, друг слой тесто и завършете с  крем на върха.
  • 7. Накрая поръсете с трохите от изпеченото бутер тесто. Оставете в хладилника за 2-4 часа. 
  • 8. Добавете пудра захар, пресни сезонни плодове и листенца мента точно преди сервиране. 
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Печено пиле с бира

    • Кексчета с розова вода и шамфастък

    • Пъстра лятна салата с билково сирене

    • Сочна картофена салата с пресни подправки и лимон

    • Лавандулова лимонада, която облекчава главоболие

    • Маст-о-Кияр - като таратор, но не съвсем