.

Морковена торта с бадеми и ром

Готвене 60 мин. Подготовка 30 мин. Брой порции 12

Знаем колко полезно е морковчето не само сурово, но и преминало през огъня. Да не говорим за вълшебния вкус, който внася в пухкавите и обожавани от всички ни сладки тортени лакомства. Дойдохме си на думата и предлагам направо да преминем към заслужаващата достойно внимание част на темата и да си приготвим една приказна и съблазнителна торта с моркови, бадеми и ром.

Начин на приготвяне
  • 1. Дъното на тавичка се покрива с хартия за печене или се намазва с масло. Фурната се загрява до 180 градуса. Морковите се настъргват на ситно. В продължение на 4-5 минути захарта и яйцата се разбиват с миксер до получаване на пяна. и се добавят морковите.
  • 2. Ромът, лимоновата кора и бадемите се смесват. След това, разбърквайки, се добавят брашното, бакпулверът и солта. Сместа се изсипва във формата и се заглажда.
  • 3. Тортата се пече около 1 час. Изважда се, оставя се да постои във формата, като подвижната й част се отстранява. Тортата се оставя да се охлади върху решетка.
  • 4. За глазурата: разбъркват се пудрата захар с лимоновия сок. С получената гладка маса се залива тортата, така че да я обгърне от всички страни. Накрая се покрива с битата сметана, ароматизирана с малко мед и канела.
  • 5. Надлъжно нарязаните бадеми се декорират отстрани и за ефект тортата се украсява с марципанови морковчета.
Рецепти
  • Кабак - запеканка с тиквички по стара пловдивска рецепта

  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци